28.07.2016

Флип флоп чехли / Flip-flops

Флип флоп чехли
Флип флоп чехли / Flip-flops – Дума на деня – EVS Translations

Ако някой ви спомене флип флоп чехли, не изпадайте в затруднение това са добре познатите джапанки!
Етимологията на джапанките е ясна – думата за японските чехли съвсем естествено се е появила в българския език от думата
Japan (Япония). А сега нека разберем как в англоезичния свят се е появила думата flip-flops, която означава „джапанки“. Често се смята, че джапанките са едно от изобретенията на мързеливите хора, но те винаги са били неизменна част от летния гардероб. И докато днешните млади хора с еднаква лекота носят скъпи джапанки на официални събития и по-обикновени по дизайн гумени джапанки на разходка из града, то по-възрастното поколение обикновено обува джапанки само когато отива на плаж.

Най-често джапанките са описвани като чехли с плоска подметка, закрепена за ходилото с каишка във формата на Y или ремък, който преминава между първия и втория пръст на крака и обхваща двете му страни.

Този тип сандали са се появили още около 4000 години преди Христа в древен Египет, а в Британския музей е изложен най-старият известен чифт, изработен от папирус някъде около 1500 г. преди Христа.

Освен от папирус и палмови листа, първите джапанки са били изработвани от най-различни материали в зависимост от региона. Например в Индия те са били правени от дърво, в Китай и Япония от оризова слама, а в Южна Америка – от сурова кожа, агаве и листа от юка.

Смята се, че съвременните джапанки произлизат от японски тип чехли, наричани „зори“, които американските войници, завърнали се от Втората световна война, донесли в САЩ и нарекли jandals – от думите Japanese (японски) и sandal (сандал).

Японските сандали много бързо стават популярни и от домашни чехли се превръщат в моден плажен артикул през 50-те години на 20 век, когато един бизнесмен от Хонконг започва да произвежда евтини модели от каучук. В следващите години американските компании започнали да произвеждат джапанки в ярки цветове и удобен дизайн и през 60-те години удобните чехли превземат всички калифорнийски плажове.

Емблематичната марка Havaianas е създадена през 1962 г. в Бразилия, а останалото е просто въпрос на дискусия дали flip-flops и thongs са едно и също и дали трябва да има тире между двете съставни думи във flip-flops.

Думата flip-flops произлиза от звука, който издават краката при всяка стъпка и е просто ономатопея на този характерен звук – флип-флоп, флип-флоп. Думата е част от английския речник поне от средата на 17 век, а е употребена за пръв път в писмена форма през 1661 г. в Confused characters of conceited coxcombs (Объркани характери на надутите особи): „Ще спрем безформените следи, оставяни от техните flipflops (в случая – стъпки)“.

В края на 19 век терминът започва да се използва за описание на промяна на мнението, обрат. А през 1958 г. името на сандалите е официално признато, като се появява в митническа декларация за личните принадлежности: „Географски карти, чифт flip-flops, 1 риза (бяла), 1 риза (цветна)…

Вярно е, че джапанките позволяват свободна циркулация на въздуха около краката и са много удобни при обуване и събуване, но ако сте от онези, които вярват в хамелеонската си способност да се сливат с всякакво обкръжение, нека ви предупредим, че според етикета не съществува такова нещо като елегантни джапанки и удобните чехли не могат да бъдат носени при официални случаи. Ако обаче трябва да избирате между гумените сандали тип сабо с дупки и флип флоп чехли, това вече е друга история.