21.01.2019

Видео игра „Фортнайт“ / Fortnite

Видео игра „Фортнайт“ / Fortnite – Дума на деня – EVS Translations
Видео игра „Фортнайт“ / Fortnite – Дума на деня – EVS Translations

През 2017 на пазара се появиха над 500 мащабни видео игри. Много от тях постигнаха успех и известност благодарение на въвеждането на нов опит във видео преживяването или актуализирането/подобряването на съществуващото преживяване – и тогава се появи играта Fortnite. В рамките на първите седмици от пускането й на пазара, над 10 милиона геймъри играха Fortnite, а една година след като тя бе качена на много платформи, броят им достигна зашеметяващите 125 милиона. Благодарение на шума, вдигнат от социалните медии и традиционното медийно отразяване, Fortnite си спечели прозвището „пристрастяваща“ видео игра и се превърна в културен феномен, като дори годишният обзорен клип YouTube Rewind 2018 беше конструиран като тематичен Fortnite колаж на тенденциите в последната година. От друга страна, ако не сте добре запознати с играта или сте чували за нея само мимоходом, тя вероятно все още представлява загадка за вас, затова нека обсъдим въпроса какво откроява видео играта Fortnite сред останалите.

Първо, нека започнем с името. Използвана е игра с думи, които звучат еднакво, но имат различно значение, така че Fortnite е свързана с познатата от британския английски fortnight, която означава период от 2 седмици. Всъщност в първоначалната игра, в която играчът се изправя срещу околната среда, Fortnite: Save the World, една от най-трудните цели е да оцелеете 14 дни/нощи, т.е. две седмици. Освен това мнозина предполагат, че името е свързано и с това, че важен аспект от играта включва изграждане на крепости (forts) поради факта, че играчът трябва да защитава позицията си от нощни (night) атаки на зомбита и чудовища, а името е комбинация от тези две думи. Ако приемем, че и двете обяснения са правдоподобни, създателите просто са приели термина и са го изписали по оригинален начин, за да направят продукта различен и разпознаваем за целите на рекламата.

Що се отнася до самата игра, тя е продукт на game jam (събиране на геймъри, които много бързо, в рамките на 1-3 дни планират, проектират и създават игри) в американската компания за видео игри и софтуерно развитие Epic Games след пускането на Gears of War 3 ( около 2011 г.). Макар играта да не е създадена по време на това събиране, на него изкристализира идеята да се създаде игра, която обединява популярността на конструктивна игра като Minecraf с класическата (и винаги популярна) игра със стрелба. По време на разработката се актуализира и устройството на играта (което води до по-висококачествено, по-гладко във визуално отношение и по-реалистично игрално изживяване) и се добавя по-задълбочена функционалност на ролевата игра (което също удължава живота на играта) и стилът се променя от по-мрачен към по-анимационен (което също увеличава атрактивността).

Въпреки че мизансценът и в трите игри е един и същ – на Земята се извива метеорологична буря, която унищожава 98% от населението, а оцелелите са атакувани от чудовища/зомбита – има 3 различни стилове на игра. Първата – първоначална концепция, е Save the World, включва 4 играчи, които си сътрудничат, за да изпълнят различни мисии за натрупване на ресурси, събиране на данни, спасяване на оцелели, изграждане/защита на укрепления и подобряване на уменията/качествата на играчите. Втората игра, Battle Royale, която бе пусната на пазара само два месеца след първата, включва до 100 играчи (индивидуални, по двойки или отбори от по четирима), които се борят един срещу друг в опит да останат последни (индивидуално или отборно) върху игрална територия, постоянно „изяждана“ от „бурята“. И накрая, последната версия на играта, Creative, която бе пусната на пазара едва преди няколко седмици, дава достъп на играчите до остров, където те могат да конструират и движат предмети – по същество това е празно творческо платно в играта, където те могат да поканят приятелите си и да създадат свои собствени неофициални игри.

Ясно е, че играта стана изключително популярна, дори Epic Games възнамерява да разработи игра със състезания по електронни спортове, използвайки Fortnite: Battle Royale, както и Fortnite турнир за Световната купа през 2019 г. Въпреки това не трябва да забравяме, че дори и най-популярните игри са обект на негативни реакции и критични коментари. Освен че изразяват съмнения в реалната цена на виртуалната валута по време на игра – V-Bucks, голяма част от критиките акцентират върху това колко атрактивна е станала играта за децата: наред с проблемите, свързани с насилието с оръжие (дори в анимационен вариант), някои родители и учители са загрижени, че играта е твърде разсейваща, което води до пренебрегване на работата в училище. Все още не е известно дали това е основателна или преувеличена загриженост, породена от популярността на играта, но не може да се отрече, че тя е и ще продължи да бъде изключително атрактивна.