11.05.2015

Франция / France – Дума на деня

Както вече сме споменавали, често има скрити значения, когато се опитваме да разберем защо използваме точно определени думи, а и когато търсим информация откъде произлизат тези думи. Това се отнася за често употребяваните думи, но какво да кажем за собствените имена? В много случаи имената на държавите, подобно на останалите думи, са еволюирали с времето, за да обяснят променящите се условия, език или демографски характеристики. Например нека се вгледаме в думата Франция. Всички ние със сигурност познаваме френската багета, Наполеон и Айфеловата кула, но когато става дума за името, защо Франция се нарича точно Франция?

През по-голямата част от античността, територията, която е заемана днес от съвременна Франция, е била наричана Галия (Гърците и до днес я наричат така), но това, което става причина за промяна на името, са хората, живели на това място. С рухването на границите на Западната Римска империя през 5-ти век сл. Хр. Галия, която за около 400 години е била обитавана от римляни и етнически келти, е била наводнена от „варварски“ германски племена като бургундите (да си припомним френската област Бургундия), франките и вестготите. Много скоро тези скитащи банди от варвари започват да се заселват и да строят селища, както и да утвърждават собствени кралства: кралството на франките е било в северната част на днешна Франция, а кралството на вестготите – в днешна южна Франция и Иберия.

За да решат съдбата на Галия, кралствата влизат в кървава схватка по време на Битката при Вуйе през пролетта на 507 г. сл. Хр. След победата си франките разширяват територията си и кралството им поглъща цяла Галия. След като успяват да завоюват такава голяма територия, онова, което преди било наричано Галия, започва да се нарича Francia (Франция), което е латинизирана версия на Земя на франките (ако вестготите бяха победили, страната щеше да се нарича Готия). И понеже след победата при Вуйе никой повече не се осмелявал да оспори властта на франките, името съществува дори и днес и повечето съвременни версии, свързани с географското понятие Франция, включват тази препратка – на испански и италиански език Франция все още е известна като Francia, докато в страни с германски езици като Германия Франция е наричана Frankreich или Царство на франките.

В писмената си форма, както беше споменато по-горе, думата Francia идва от латински език в края на 5-ти и началото на 6-ти век сл. Хр., въпреки че първото споменаване на Франция и на всичко френско в английския език е най-рано от началото на 11-ти век. Първото споменаване в английския език на нещо или някого, който или което е френско, е по времето на царуването на крал Етелред Неподготвения – то е в Anglo-Saxon Chronicle (Англосаксонски хроники) през 1003 г., където на староанглийски пише: „Благородната крепост Ексетър беше превзета от френския селянин Югон.“ Колкото до първото споменаване на самата Франция, то е в една известна поема/песен на средноанглийски от около 1250 г., озаглавена The Genesis and the Exodus (Генезис и Изход). В две строфи от поемата пише, преведено на съвременен английски: „Тези франкски мъже го наричат на езика на Франция „природно надарен за един ден“.