16.11.2017

Функционалност на плащанията в САЩ

Функционалност на плащанията в САЩ - EVS Translations
Функционалност на плащанията в САЩ – EVS Translations

Благодарение на интернет, краудфъндинг и социалните медии вероятно никога не е било по-лесно да се започне малък бизнес, но, както ще ви каже всеки търговец, един от основните проблеми при започването на бизнес е откриването на начин как да ви се плати. Ненужно е да казваме, че сме далеч от времето, когато в магазина на ъгъла се приемаха само пари в брой. Въпреки това самите възможности могат да бъдат повече от леко объркващ, а никой предприемач не желае да губи време да въвежда платежни системи, които няма да бъдат използвани. И така, как се плаща на малките и средни предприятия?

В САЩ броят пазаруващи онлайн нарасна с 20 милиона от 2015 г. до 2016 г., като достигна 224 милиона. Освен това, докато за общите продажби на дребно се предвижда растеж от приблизително 4% през 2017 г., електронната търговия се очаква да нарасне с 8-12%. Като се има предвид, че електронната търговия расте с бързи темпове в сравнение с традиционните продажби на дребно и 75% от потребителите предпочитат да плащат с дебитна или кредитна карта, би било разумно дадено търговско предприятие да използва услуга, която осигурява портал за плащане на продажбите с приемане/обработване на кредитни/дебитни карти. Ненужно е да казваме, че тази основна услуга може да се похвали с най-голям брой доставчици и възможности за настройка – от високо персонализирани опции през месечни такси за предприятия с голям обем трансакции до опции за отделна употреба за фирми с малък обем трансакции.

Макар традиционният портал за онлайн плащания да работи за повечето трансакции, той не е съвършен. Например по-малките и по-локализирани фирми, които вероятно извършват значителен брой продажби офлайн, не могат да разчитат единствено на онлайн решение. За да се отговори на тези нужди, платежните платформи използват мобилните технологии, които вече носим у себе си. Независимо дали става въпрос за използването на донгъл, комуникация в близка зона или дори криптовалута нашите устройства позволяват лични продажби, като същевременно запазват безопасността и сигурността на портала за онлайн плащане. Разбира се, за адекватна защита фирмите трябва да обмислят използването на компании за оторизиране/обработване на плащания, които се стремят към идентифициране и защита срещу измамни такси.

И когато повечето фирми се стремят да постигнат върхова ефективност, е важно – при онлайн поръчки или поръчки със значителен размер – да се разреши пълно уреждане на трансакцията преди обработване на услугите и поръчките за доставка.

В идеалния случай, независимо от използваната платежна система, платежният процес трябва да бъде ясно формулиран и напълно автоматизиран чрез настройване на графици за автоматично таксуване на повтарящи се такси и изпращане на автоматични напомняния.

Все пак нито един процес не е непогрешим и е неизбежно всяка фирма в течение на времето да се сблъска с несъбираема сметка независимо от причината. Очевидно не съществува начин за адекватна подготовка за справяне с подобно събитие, а вероятността то да възникне е доста висока, особено сред фирмите, като се има предвид статистиката, че близо 40% от всички фактури между фирми в САЩ се подават като просрочени, като процентът на просрочените вътрешни фактури е значително по-висок. Освен това делът неплатени чуждестранни фактури, издадени на фирми от САЩ, достига забележителните 50%.

Тъй като изглежда, че фирмите от САЩ застават начело на списъка с най-чести случаи на забавени плащания, е интересно да се разгледат основните съществуващи решения за събиране на просрочени плащания от клиенти в САЩ: официално писмо от адвокат след напомняния и телефонни обаждания; факторинг услуги за придвижване на около 80% от сумата в рамките на няколко дни; агенции за събиране на вземания за събиране на 70% от просрочените плащания; като алтернатива предлагане на намаляване на същия процент за клиента (тъй като това е клиент с история на закъснели плащания, вторият път действайте по-мъдро и формализирайте сделката с някакво правно споразумение); обърнете се към съда.

Закъснелите плащания са част от бизнеса, приемете ги и използвайте всеки отделен случай като трупане на опит, за да изградите ефективен план за предотвратяване и обработване на закъснели плащания в бъдеще.