14.07.2016

Гингам / Gingham

Гингам
Гингам / Gingham – Дума на деня – EVS Translations

Лятото е в разгара си и ние се опитваме да се обличаме съвсем леко. Ако се окажете на тропически остров, най-подходящите дрехи за такива температурни условия са съвсем ефирни дрехи, тъй като пясъкът и тъканите сякаш не са създадени един за друг. За онези, които имат по-малък късмет, лятото означава работа на пълни обороти. А за да не „заврим“ в офиса, трябва да сме подходящо облечени.

Добър моден съвет е през лятото да носим дрехи от естествени материи като памук, коприна и лен. А още по-добре гингам! Тази материя е трендинг и напълно подходяща за сезона.

Всъщност гингам е оцветен памучен или ленен раиран или кариран плат. Помните ли бледосинята карирана рокля на Дороти в „Магьосникът от Оз“? Точно това е гингам рокля. Обикновено асоциираме гингам с карета в бели и ярки цветове, но истината е, че gingham означава „раиран“.

Съществуват различни теории за етимологията на думата, но най-поддържаната е, че тя е превод на малайската дума ginggang, докато в Индонезия мотивът с контрастиращи цветове символизира битката между доброто и злото и е възприета в английския език от нидерландската дума gingang (кариран).

Думата е използвана за пръв път в английския език още през 1615 г. в Diary of Richard Cocks, cape-merchant in the English factory in Japan (Дневник на Ричард Кокс, търговец на пелерини в английска фабрика в Япония), който е един от най-важните източници при изучаване на опитите на Източноиндийската компания да установи директни търговски връзки с Япония: „Капитан Кокс смята, че платът гингам, както белия, така и кафявия, ще се окаже добра стока в страната на краля на Шашма (областта Сатсума)“. Естествено, по онова време памучните тъкани били внасяни в Европа основно от Индия и Индонезия.

Век по-късно след финансовата криза в Обединеното кралство, когато фабриките, повлияни от шотландското каре, започват да произвеждат гингам, за да съживят производството, този тип плат става неизменна част от летния пейзаж – класически мотив, който изглежда еднакво добре на рокли, ризи, покривки за маса, пердета и престилки, в раирания или карирания вариант.