15.11.2016

Гърция – земята на митовете, науката и възникналите за първи път неща

Гърция
Гърция – земята на митовете, науката и възникналите за първи път неща – EVS Translations

Може да звучи банално, но сякаш всичко в Гърция е скали и вода. Съставена от 2000 острова, 80% от територията на Гърция е планинска, а заради терена в страната няма плавателни реки. Въпреки това, с брегова ивица от близо 14 500 km и нито една точка, намираща се на повече от 140 km от вода, тя е сред топ ваканционните дестинации в Европа.

Интересно е да се отбележи, че при население от малко над 11 милиона, 40% от него живее в Атина, а по-малко от 10% от гръцките острови всъщност са населени. Като говорим за хората в страната, макар че там живеят едва 11 милиона души, всяка година Гърция се посещава от 16 милиона туристи.

И въпреки че Гърция изглежда по-скоро като безгрижна страна със средиземноморски дух, тя има някои особено строги закони. Ето един пример – докато за много западни нации задължителната военна служба е вече минало, мъжете в Гърция трябва да служат във въоръжените сили от 12 до 18 месеца. Освен това да се въздържиш да гласуваш не е вариант в люлката на демокрацията – всеки, навършил 18 години, по закон е длъжен да гласува.

Гърция и маслиновото дърво на практика са синоними. Според митологията Атина и Посейдон спорели за това кой да стане покровител на града. Посейдон принесъл в дар водата, а Атина – маслиновото дърво. Така тя била провъзгласена за победител от другите богове. Като се има предвид, че някои дървета от 13 век все още раждат маслини, а годишното производство на маслини е около 300 000 тона, Атина очевидно е имала право.

От друга страна, може би пък Посейдон е бил прав. Независимо дали става дума за война и колонизация или търговия и кораби, Гърция винаги е била морска сила. Гръцкият търговски флот е един от най-големите в света, с 3850 плавателни съда и общ капацитет от над 98 милиона бруто тона, което се равнява на 15% от световния капацитет.

За западната култура Гърция е поразителна земя на възникнали за първи път неща: първите Олимпийски игри, първата демокрация, сократическия метод, първият историк (Херодот), създателите на математиката, като Питагор, Евклид, Архимед и Аполоний, първият естествен философ (немитологичен произход) – Талес от Милет, първият актьор – Теспис, първият картограф и първият човек, описал научен експеримент – Анаксимандър. Списъкът продължава още и още…

И въпреки че Гърция е по-скоро религиозна страна и се слави като родното място на толкова много области на науката, в нея все още има място за суеверие. А много суеверия са свързани с отбягването на зли очи. Например, след като направят комплимент на някого, гърците може да духнат с уста, като свиват устни, за да предпазят този, който получава комплимента, от зли очи. При едно по-физическо проявление на това суеверие покривът на къщата може да е боядисан в синьо, защото това е цветът, който се свързва със защитата от зли очи.

Независимо дали планирате пътуване до Гърция или искате да откриете други факти за страната или гръцкия език, нашите вътрешни преводачи с гръцки са насреща, за да ви помогнат. -> Кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи с гръцки език.