02.01.2014

Имиграция в Америка

Имиграция в Америка
Имиграция в Америка – ние можем да ви помогнем с процеса на набиране и обучение на служители на всички нива.

През последните няколко години имиграцията се превърна във все по-спорен въпрос в Съединените щати. Въпреки че по-голямата част от американците са склонни да гледат на имиграцията – поне икономически – като на недиференциран въпрос, истината е, че имиграцията през 21 век в Америка е също толкова сложна и разнообразна, колкото е била в своя апогей през 19 век. Днес, сред многобройните групи от мигранти, които пристигат в САЩ от всички краища на света, са се появили два доминиращи модела на имиграция, които ще определят бъдещето на Съединените американски щати.

Първият се отнася до миграцията от Латинска и Южна Америка. Мигрантите от Юга са предимно нископлатени и нискоквалифицирани работници, които влизат в Съединените щати в търсене на възходяща икономическа мобилност. Освен законната имиграция, тази група включва също така значителен брой лица, които влизат в страната нелегално по протежение на 3200 километра дългата мексиканска граница, често рискувайки живота си в опитите си. Вторият основен демографски сегмент, който оформя имиграцията в САЩ днес, идва от Изтока и включва високо образовани и специализирани професионалисти от страни като Корея, Япония, Китай и Индия.

Не е изненада, че от всички етноси, влизащи в САЩ от Азия, по-голямата част идват от двете най-населени страни в региона – Китай и Индия. Мигрантите от тези страни са особено привлекателни за американските работодатели заради тяхното образование. Китай и Индия произвеждат голям брой висококвалифицирани висшисти, които лесно намират работа в бързо разрастващия се здравен и технологичен сектор в големите градски райони на Източното и Западното крайбрежие. В Индия, например, около 1,5 милиона студенти завършват с инженерна специалност всяка година – приблизително десет пъти повече от завършилите инженерство американци за същия период.

Статистиката определено казва важна част от историята на съвременната имиграция, въпреки това си струва процесът да се разгледа и в по-широк контекст. За много икономики би било повод за празнуване, ако разполагат със 150 000 подготвени инженери, които излизат на трудовия пазар всяка година. И все пак, като се има предвид развитието на американската нефтена и газова промишленост, както и темповете на растеж на други отрасли, силно зависими от инженерните специалисти, местната икономика е изправена пред дефицит от обучени кадри. Точно този дефицит обяснява защо през 2005 г., например, над 100 000 индийци са получили визи тип H-1B (за квалифицирана работа).

Имиграцията не е обвързана само с трудовата заетост. Въпреки че работата „на хартия“ може да е идеалният избор, начинът на живот, културната среда и други фактори биха могли да попречат на служителите да се изявят на новата си позиция. Ето защо все повече компании предприемат превантивни мерки и се опитват да предпазят както себе си и потенциалния си служител от бъдещо разочарование и ненужни разходи за опазване и изпълнение на сложния процес на интервюта и изпитване преди наемането му. Един от начините за гарантиране на това е чрез използване на компания за подбор на персонала и/или преводаческа фирма за подпомагане при подбора на кандидатите. Фирмата за преводи ще осъществи превода на съответните материали и ще помогне при провеждането на интервютата и бизнес срещите.

Като дългогодишен партньор на отделите за човешки ресурси в някои от най-големите корпорации в света, ние можем да ви помогнем с процеса на набиране и обучение на служители на всички нива. Свържете се с EVS Translations днес, за да обсъдим какво можем да направим за вас.

Ако имате нужда от юридически преводи или необходимост от преводи за корпоративно право, административно право, публично право, конкурентно право, патентно право, осигурително право, трудово право, документи необходими за съдебни спорове и съдебни дела, искове, договори, лицензи, патенти, арбитражни решения, превод на пълномощно, нотариални заверки, документи за недвижими имоти и данъчно облагане, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно юридически превод, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.