27.06.2016

Исландия предлага невероятна природа, кухня, равнопоставеност, устойчивост и… език

Исландия
Исландия предлага невероятна природа, кухня, равнопоставеност, устойчивост и… език – EVS Translations

Представете си лунни пейзажи, гейзери и плажове с черен пясък… а сега добавете нажежена до червено лава, стичаща се надолу по стръмна скала право в разбиващите се вълни на океана!

Ами, това са просто обичайни картини от Исландия, като можем да добавим и Aurora Borealis или Северното сияние – един от природните феномени, които будят най-много възхищение.

Исландската природа притежава толкова богата палитра от цветове, че съвсем не е учудващо, че страната има най-голям брой художници на глава от населението в света.

Можем спокойно да кажем също, че Исландия има традиции във феминизма и активизма за човешките права. За седма поредна година нацията заема първо място в Глобалния индекс за неравнопоставеността между половете.

В Исландия еднополовите бракове са законни от 2010 г. и хомосексуалните двойки могат да осиновяват деца. Йохана Сигурдардотир, бивш министър-председател на Исландия, е първата открито хомосексуална жена, оглавила правителство.

Ако погледнем фактите, Исландия може лесно да засрами повечето напреднали нации по отношение на толерантността и равнопоставеността.

Исландия е много по-напред от всички останали модерни държави и в още една изключително важна част от живота – устойчивостта. Страната на практика покрива всичките си енергийни потребности от възобновяеми източници, като тя е и световният лидер по мощност от геотермални източници и устойчиво енергийно развитие. Всичко това прави Исландия най-щадящата околната среда страна в света и една от страните с най-висок стандарт на живот.

Освен всичко това исландската кухня се отличава с някои доста предизвикателни кулинарни деликатеси. Само си помислете за консервирана акула, която може да е отровна заради високите нива на урея, или Svið – варена овча глава.

Най-малко впечатляващата част от държавата като че ли е името й. И макар всеобщото убеждение да е, че името на страната е бил опит за отблъскване на заселниците, това е мит. Но исландският език и граматика действително могат да отблъснат начинаещите, които ги изучават.

А от нашата гледна точка, като един от пазарните лидери, предоставящ сертифицирани преводи от и на исландски и услуги за локализация на исландски от над 20 години, няма как да не се съгласим, че исландският е сред най-трудните за усвояване езици.