26.02.2018

Коалиция / Coalition

Коалиция / Coalition – Дума на деня - EVS Translations
Коалиция / Coalition – Дума на деня – EVS Translations

Ако си спомняте войната в Ирак през 2003 г., може би си спомняте фразата „коалиция на желаещите“, която се използва за дефиниране на активните участници, или ако сте почитател на Наполеон, вероятно сте запознати с термина Коалиционни войни. Като оставим историята настрана, ако следите настоящата политическа ситуация, развиваща се вследствие на германските федерални избори миналия септември, вероятно сте виждали днешната дума повече от няколко пъти. Въпреки това точното значение и употреба на думата коалиция могат да бъдат объркващи, затова нека я разгледаме и да видим откъде произлиза и какво означава във връзка с Германия (извинявайте, Наполеон).

Оригинално означаваща просто „комбинацията от няколко части или елементи в една структура или организация“, думата коалиция е заемна дума от френски и произлиза от латинското coalescere, което означава „обединявам се, развивам се заедно“. Първоначално разглеждана в един вече остарял биологичен смисъл, думата е използвана за пръв път на английски език от Едуард Филипc в разказ на неговите проповеди, озаглавени Certain Godly and Learned Sermons (Някои набожни и научни проповеди), от 1605 г., където заявява, че: „Ние сме плът от неговата плът, което не трябва да се разбира като някакво въплъщение и груба естествена коалиция и смесване на неговата плът и нашата“. До голяма степен по същия начин, по който Филипс гледа на смесването на плът в единен организъм, думата скоро започва да се обобщава в смисъл на хора или организации, работещи заедно за постигане на конкретна цел, както може да се види в писмо от Джордж Вилиърс, херцог на Бъкингам, до сър Томас Осбърн през 1672 г., където се отбелязва, че: „Дали предложението за коалиция с Англия няма да се окаже по-приемливо и по-изгодно за търговския народ [т.е. нидерландците], отколкото каквито и да е условия, които могат да се очакват от французите“.

Идеята за коалиция на различни хора и организации, обединяващи се и работещи заедно за конкретни цели, на практика е дефиницията за правителство, което ни връща отново на темата за Германия. Макар че резултатите от изборите дадоха най-много гласове (246) на Християндемократическия съюз/Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), той все още е далеч от мнозинството (355) в Бундестага (709). Логично това би довело до създаването на традиционно коалиционно правителство – мажоритарно правителство, съставено от партии, договарящи се как да управляват, което означава, че обикновено споделят общи ценности или имат споразумение за споделяне на властта. За съжаление, единствената партия, която желае да работи с Алианса ХДС/ХСС (по различни причини), която може да предложи достатъчно места за създаване на мажоритарно правителство, е Социалдемократическата партия (СДП), което би довело до създаването на „голяма коалиция“ – коалиционно правителство, съчетаващо 2-те най-големи политически партии с различни идеологии.

Не само че идеята за голяма коалиция е решение, но и вече е доказала, че работи – ХДС/ХСС/СДП правителство управлява от 2013 г. Въпреки това 4 години са дълго време в политиката и вече са налице някои търкания – фракции, които бяха доволни от управлението на ХДС/ХСС, започват да искат промяна, а много членове на СДП не желаят да подкрепят запазването на алианса ХДС/СДП на власт. Дали ще видим още няколко години управление на голямата коалиция, правителство на опозицията или нови избори – в момента всичко зависи от това дали членовете на СДП гласуват да се присъединят към друга коалиция.