28.10.2014

Чия Северна Корея е това в края на краищата?

През последния месец един от най-интересните въпроси в сферата на международните отношения бе местонахождение на лидера на Северна Корея Ким Йонг-Ун. За момента изглежда, че нещата се връщат към нормалното статукво, тъй като Ким отново прави публични изяви, но мистериозното му отсъствие позволи на хората по света да се замислят какво би станало в противен случай. Много са се питали или все още се питат до каква степен лидерството на Ким Йонг-Ун наистина се различава от това на баща му, но именно дългото му отсъствие даде възможност да се развият спекулации как политиките на Северна Корея биха могли да се променят, ако настъпи промяна в управлението на страната.

Първо, несъмнено промяна ще има, независимо как би изглеждало едно ново политическо управление в Северна Корея. Степента на промяна обаче е трудно да се прогнозира. Северна Корея може подобно на Китай до навлезе в период на бавни реформи, ориентирани към пазарна икономика. Или по примера на държавите от състава на бившия Съветски съюз да се гмурне в дебрите на неограничения капитализъм, който последва през годините след падането на Желязната завеса. Но независимо от степента и темпото на промяната, която може да настъпи, едно изместване в центъра на политическия контекст на Северна Корея вероятно би довело до местен бум на икономиката. За някои неща взаимоотношението между двете Кореи може да бъде сравнено най-вече със съдбата на двете части на разделена Германия, чиито политически и икономически съюз създаде по-влиятелно в политически аспект и по-стабилно в икономически план цяло отколкото биха били показателите на всяка негова част взети поотделно.

Да не забравяме обаче, че разликите между Северна и Южна Корея са драстични:

  • Настоящият БВП на глава от населението (PPP) в Северна Корея е приблизително 1 800 долара, което е под изчислените за Китай и Южна Корея, съответно 9 800 долара и 33 200 долара.

  • Голям процент от БВП на Северна Корея идва от селско стопанство (23.4%), със сравнително малък дял от сектора на услугите (29.4%). Както в Южна Корея, така и в Китай, селското стопанство допринася с 10% или по-малко, а секторът на услугите с повече от 45% от общия БВП на двете страни.

  • Международните санкции и политическата изолация са пагубни за международната търговия на Северна Корея. Доходът от търговия на глава от населението в момента възлиза на 161 щатски долара (износ) и 197 щатски долара (внос). Това е само част от международната търговия, осъществена в многолюдната народна република Китай (1 631 долара от износ 1 439 долара от внос) и в Южна Корея, където доходът от международна търговия на глава от населението е около 100 пъти повече от стойността в Северна Корея (11 373 долара от износ и 10 543 долара от внос).

Както всеки студент по икономика много добре знае, една локализирана аномалия може да съществува само за кратък период от време, преди да бъде върната обратно към нормалното равновесие спрямо обкръжаващите условия. В случая на Северна Корея това равновесие би било под формата на значим икономически растеж , повишено ниво на международна търговска дейност и голям наплив на директни чуждестранни инвестиции (отвъд настоящите зони на търговия). Естествено, това може да е възможност за растеж за всеки бизнес, но освен истинска политическа промяна, за да се активира пазарът в Корея, ще е необходимо съдействието на професионална фирма за преводи и локализация на текст, чийто екип има задълбочени познания не само за използвания език за бизнес комуникация, в случая корейски, но и за местната бизнес култура.

Планирате ли и Вие да заложите на ефективна бизнес комуникация с фирми от Корея? Започнете с превод на Вашия уеб сайт, като се доверите на заклетите ни преводачи и ИТ специалисти да локализират съдържанието и описанието на предлаганите от Вас продукти и услуги, а след това да ви осигурят SEO оптимизация. Още през 2003 г. бе поставено начало на сътрудничество между фирми от България и Корея посредством Първи „Българо-корейски ИТ бизнес форум“ и оттогава потенциалът на ИТ индустрията не спира да привлича нови инвестиции.

EVS Translations е точният партньор на всяка компания за бизнес преводи и IT преводи с корейски език.

Цели 20 години помагаме на клиентите си от различни сфери на индустрията да постигат гладка и ефективна комуникация на над 50 езика със своите бизнес партньори, като осигурява също и корейски устни преводи и сертифицирани писмени преводи с корейски език. Преводаческите ни услуги винаги са съобразени със специфичните изисквания на клиента, корпоративната политика и култура на фирмата и тенденциите на международния пазар. Нашите корейски преводачи са добре запознати с разликите в стандартните форми на корейски език, който се говори в Северна и в Южна Корея, както и със специфичната терминология във всяка сфера на индустрията.

Защо да не осъществите бизнес контакти с корейски партньори? Всичко, от което се нуждаете, са Вашите идеи и професионален превод на материалите за презентация и реклама на корейски и английски език!