23.06.2015

Круиз / Cruise – Дума на деня

Като островна нация с богата история, свързана с мореплаването, изглежда логично, че много хора от Обединеното кралство мислят за море, когато става въпрос за ваканция. Докато много от тях прелитат над морето или пътуват под него (в тунела под Ла Манша), за да достигнат до желаната дестинацията, някои все още намират очарование в откритите води, благоприятстващи релаксацията. Преди да се увлечем твърде много по възможностите за хранене, развлеченията на борда и пристанищата, нека разгледаме самата дума и разберем какво всъщност имаме предвид, когато решим да „отидем на круиз“.

Английската дума круиз достига до нас през 50-те години на 17 век и произлиза от нидерландската дума kruisen, която в сферата на мореплаването означава „кръстосвам или плавам напред-назад“, и се използва най-напред като kruis, която означава просто „кръстосвам“. Предвид общото значение на думата не би трябвало да е изненада, че първоначално тя се е използвала за определяне на движението на какъвто и да е кораб – от военни кораби до транспортни плавателни съдове. Нашето съвременно разбиране на думата като ваканционен пакет или дестинация за почивка е пример за приспособяване на по-стара дума към понятие, което носи нова идея.

Точно като идеята за почивка това, което считаме за круиз, е плод на Викторианската епоха. Отчасти благодарение на договор от 1840 г., който постановява доставянето на пощата до Александрия, Египет през Гибралтар и Малта, фирмата „Peninsular and Oriental Steam Navigation Company“, която превръща пътуванията в капитал, скоро започва да предлага екскурзии по море до тези и други близки дестинации. Започнали по този скромен начин, корабите бързо стават все по-дълги, по-луксозни, а изборите на маршрути – все по-скъпи. Днес пътуването с круизен кораб във Великобритания е значително разпространено и по-разнообразно от всякога – всяка година приблизително 2 милиона британци отиват на круиз, повече от 800 слизат на бреговете на Великобритания, а значителен брой пътуват с круизен кораб около Обединеното кралство, като индустрията прибавя по 2,5 милиарда британски лири към икономиката.

Отразяваща общото значение, първата известна употреба на думата cruise се появява през 1706 г. в Phillipss New World of Words (Новият свят от думи на Филипс), където е дефинирана като „курс на кораб“. Първата употреба на думата по начина, по който я разбираме, се появява в The Four Million (Четири милиона) – колекция от кратки разкази от американския автор О. Хенри (Уилям Сидни Портър), където той пише, че „Зимните планове на Соупи не бяха от най-амбициозните. Той не мечтаеше за пътешествие из Средиземноморието“.