17.10.2016

Литовски език – факти и специфики

Литовски език
Литовски език – факти и специфики – EVS Translations

Френският езиковед Антоан Мейе казва някога, че: „Всеки, който желае да чуе как говорят индоевропейците, трябва да дойде и да чуе литовския селянин.“ Като език, литовският е един от най-старите индоевропейски езици, които все още пазят особености, открити в древногръцкия и дори в санскрит.

Освен, че не обича промените, литовският език е и изключително устойчив. През последните 150 години в продължение на 40 години (1864-1904) той е забранен да се преподава, публикува, както и да се използва латиницата след бунта, а по-късно под управлението на Съветския съюз, което продължава над 40 години след Втората световна война, той остава втори език, като руският взима превес.

Най-старият известен труд, написан на литовски език, е превод на Отче наш, Дева Мария и Никейския символ на вярата, написани през първите десетилетия на 16 век, като се използва латиница и южноаукщайтски диалект, което означава, че преди това литовският е език, който се е използвал поне 700 години.

Въпреки че литовската азбука използва латиница, тя е допълнена с диакритични знаци като ударения, като с това буквите стават 32 вместо типичните 26.

Както при повечето модерни езици, съществува тенденция за поява на заемки в литовския език от по-разпространени и по-широко използвани езици като английския, руския, немския и др. особено, когато се отнася за предмети от чужди култури или технологии. С цел да запази „по-литовското“ звучене на езика правителството прие политика, свързана с езика, чрез която да се предложат местни еквиваленти на чуждите думи, но предстои да се разбере колко успешна ще бъде тази политика.

Литовският език има 2 различни диалекта – аукщайтски (горно-литовски) и жемайтски (Жемайтска област, долно-литовски) – като всеки един от тях има по 3 поддиалекта. Общо 6 диалекта – може да не звучи твърде трудно, но долно-литовският заема много от мъртвия куршски език, който включва повече елементи от латвийския език, така че дори в по-малка държава съществуват множество начини да кажеш едно и също нещо в зависимост от местоположението.

Нашите екипи от преводачи с литовски език, адаптирани към вашите специфични нужди в зависимост от местоположението ви на територията на Литва, предлагат висококачествени сертифицирани езикови услуги за превод с литовски език, съобразени с международните стандарти, държавните разпоредби и корпоративните насоки. ->Кликнете тук, за да се свържете с тях сега.