03.10.2016

Ароматът на Литва

Ароматът на Литва
Ароматът на Литва – EVS Translations

Много страни се гордеят с националните си символи. Например националният символ-птица на САЩ е белоглав орел, националното ястие във Великобритания е Неделен обяд, а в Германия синята метличина е със специален статут. Но Литва е единствената страна с национален парфюм. Приготвен от Galimard, парфюмът на Литва представлява съчетание от бергамот, диви цветя, джинджифил, малина и грейпфрут с главни ноти от кехлибар, кедър, сандалово дърво, пачули и мъх на дърво и смрадлика.

От първоизточника или чрез истории и митове всички се запознаваме с идеята, че щъркелите носят бебетата. Макар че този мит е загубил доверието на мнозина, той все още е широко разпространен сред литовците и има добра причина за това: щъркелът е националният символ-птица с около 50 000 щъркела, които считат страната за свой дом.

Въпреки че я възприемаме като една от малките балтийски държави, преди 600 години тя е била най-голямата държава в Европа, която се разпростира от Балтийско до Черно море от Люблин в Полша до Смоленск в Русия.

Като стана въпрос за Русия и Полша, които твърдят, че са страните, от които произхожда дестилацията на водката, Литва също дава своя принос към приготвянето на чистата спиртна напитка по интересен начин. За разлика от Русия, която използва зърна от житни растения като първоначална суровина, или Полша, която е известна с водката от картофи, Литва е първата страна, която произвежда водка, като използва царевица.

Макар и да е напълно модерна страна, Литва вярва на някои свои стари суеверия. Подаряването на черен хляб със сол е пожелание за успех, вярва се, че свиренето на закрито е повик за злите малки дяволчета и, ако не сте женен/омъжена, седенето в края на масата е сигурен знак, че никога няма да се ожените/омъжите.

Преди да стане първата балтийска държава, която обявява своята независимост от Съветския съюз, на 23 август 1989 г. Литва прави нещо интересно, за да покаже балтийската солидарност – организира дълга верига от хора, които се държат за ръце, като веригата се разпростира на 600 km и минава през всички балтийски държави.

Литва е страната на противоположностите: притисната между полските футболни ентусиасти и полудялата по хокея Русия, националният спорт в Литва е баскетбол; освен това, въпреки че е последната европейска страна, която приема християнството през 1387 г., майката на папа Йоан Павел ІІ е с литовски произход.

Ако ви е интересно да научите други факти за Литва или просто се нуждате от превод с литовски и български, нашите вътрешни преводачи с литовски език, които са носители на езика, са на ваше разположение. -> Кликнете тук, за да се свържете с тях още днес.