14.08.2015

Лотария / Lottery – Дума на деня

Повечето от нас работят здраво, планират бъдещето, спестяват и инвестират предпазливо, но нека признаем – всички тайно мечтаем да спечелим изведнъж много пари. Тъй като малцина от нас очакват да наследят богат роднина, а още по-малко са онези, които владеят тънкостите на хазарта, начинът, който обикновено избираме, за да „ударим джакпота“, е чрез участие в лотарията. Преди да се заемем с обсъждането на първото нещо, което бихме си купили, или първата дестинация, която бихме избрали, ако ни се усмихне щастието и т.н. – какво можем да кажем за английската дума lottery?

Думата lottery се е появила в средата на 16ти век и произхожда от нидерландската дума loterij със значение на „начин на разпределение на награди на принципа на случайността“. По ирония на съдбата английската дума lottery, както и еквивалентите на думата в нидерландския, френския и италианския език, произлизат от староанглийската дума hlot (жребий), която има немско-саксонски произход: така че думата е пренесена от немския в английския, след което от английския в нидерландския, за да се върне обратно в английския език.

Ако проследяването на развитието на думата е сложно само по себе си, всъщност спечелването на лотарията е още по-трудно. Настоящите шансове да се спечели на лотария в Обединеното кралство са в съотношение 1 към 8 060 597 (за лотарията „Тъндърбол“) или 1 към 116 531 799 (за лотарията „Евромилиони“). Само за сравнение вероятността човек да стане кинозвезда е 1 към 1,5 милиона. Някои могат да се запитат защо средният британец харчи 416 британски лири за лотария при такава малка вероятност да спечели, но всъщност най-големият шанс за спечелването на каквато и да било сума от лотария е 1 към 9 (при положение, че човек продължава да играе и играта му носи удоволствие, дори и да не печели големи суми). Колкото до годишните приходи от продажбата на билети, които възлизат на 7,2 млрд. британски лири след покриването на разходите и изплащането на печалбите – те се разпределят за важни каузи. Миналата година 40% от печалбата послужи за подпомагане на здравеопазването, образованието, подобряването на околната среда и благотворителни каузи, а по 20% отидоха за подпомагане на спорта, изкуството и културното наследство.

Първата известна употреба на думата е от 1567 г. в Lottery Chart, където за пръв път е разяснена идеята зад организирането на лотарията: „Много богата лотария без никакви празни билети, която съдържа голям брой добри награди, изплатени както в пари, така и в сребро… тази лотария е създадена по заповед на Нейно Величество с намерението печалбата, ако се появи такава възможност… да бъде използвана за ремонт на приютите и за укрепване на кралството“. През следващия половин век думата придобива по-широко значение и започва да гравитира около темата за съдбовното предопределение. Например в „Антоний и Клеопатра“ (1623 г.) Шекспир пише, че ако красотата, мъдростта и скромността могат да привлекат сърцето на Антоний, Октавия ще бъде „благословена лотария“ за него. Освен тези по-скоро оптимистични значения, думата може да има и негативна конотация, както става в романа на английската писателка Джордж Елиът Felix Holt (Феликс Холт) от 1866 г.: „Подобни желания превръщат живота в отвратителна лотария, където всеки ден може да се окаже празен билет“.

Може не всеки лотариен билет да носи джакпота, но поне шансът е 1 към 9.