27.02.2015

Мартеница / Marteniza – Дума на деня

Днес ще се опитаме да погледнем на нашенската мартеница от гледната точка на чужденците. Забравете всичко, което знаете за мартеницата, и си представете, че за пръв път чувате за този прекрасен, пълен с надежда и радост пролетен ритуал.

Представете си как се чувстват англичани, германци или французи, ако имат български, македонски, молдовски и румънски колеги и забележат на 1-ви март как китките им са окичени със странни гривни, изплетени от червени и бели конци, а от яките и реверите им висят колиета или други двуцветни орнаменти. Възможно е в първия момент да допуснат, че става дума за някаква нова мода в аксесоарите, които да подхождат на тоалета или нова интерпретация на Кабала.

Това, разбира се, са погрешни догадки. Тези червено-бели аксесоари с езотеричен вид се носят, за да се отбележи идващата пролет и си имат специално име мартеница на български и Martishor на румънски.

Ритуалът по посрещането на пролетта е широко разпространен в България и носи симпатичното и странно име Баба Марта от името на месец март, който според българския фолклор ознаменува началото на пролетта. В българския фолклор месеците януари и февруари са описвани като братя с лош и мразовит характер, а след тях идва тяхната усмихната и топлосърдечна сестра Баба Марта. (Макар че Баба Марта често се люти и си показва рогата.)

В исторически план се смята, че корените на обичая да се носи мартеница идват от победата през 7-ми век над Византийската империя, след която българският хан изпратил орли с бели конци да оповестят победата, а те се оцветили в червено от кръвта по време на полета и от там произхожда обичаят да се използва червена и бяла прежда за мартеницата – символ на победа и нова надежда.

Дали тази история е вярна или не не е ясно, но българите продължават да се придържат към традицията с вярата, че раждането на пролетта и събуждането на природата бележи период на нови надежди и плодородие и носят мартеници, за да са здрави през годината (да са бели и червени като мартеница).

Сега, след като знаете смисъла на този ритуал, ако ви подарят мартеница (според традицията в България мартеница се подарява на роднини, приятели и колеги), приемете я като знак на симпатия и я носете с вярата, че притежава специална сила.

Но бъдете внимателни, тъй като има специални правила при носенето на мартеница! Първото и най-важното е никога да не си я слагате преди 1-ви март, защото ако сторите това, рискувате вместо да станете бели и червени като мартеницата, да започнете да боледувате през годината. Второто правило пък се отнася за това колко дълго да носите мартеницата. Имате две възможности – или да я свалите, когато видите щъркел (истински щъркел, тези по телевизията не се броят) или когато ви омръзне да я носите, а още не сте видели щъркел, да намерите цъфнало дърво и да я вържете на някой клон, а след това да се отдалечите от дървото с надеждата, че животът ви ще бъде така плодотворен и цъфтящ, както дървото, което сте избрали.

Честита Баба Марта!