27.05.2015

Матрак / Mattress – Дума на деня

Всички знаем колко благотворно въздейства сънят върху здравето и красивата кожа. И все пак достатъчният сън не е единственото, от което тялото ни се нуждае, за да се възстанови, трябва да сме и много взискателни, когато избираме удобно легло.

Изследванията показват, че хората спят по-добре и изпитват по-рядко симптомите на стрес, когато спят в ново легло, но понеже не можем да сменяме леглата си толкова често, колкото ни се иска, можем поне да избираме внимателно поддържащата рамка на леглото и матраците.

В Обединеното кралство производството на матраци генерира годишни приходи от около 700 млн. британски лири, като смяната на стари матраци заема две трети от всички покупки.

Ако скоро не сте си купували нов матрак, ще се изненадате колко много възможности има, сред които купувачът може да избира – от класическите матраци с пружина, до нови видове от латекс или пяна, матраци с мемори пяна, които „запомнят“ всяко движение на тялото, термо матраци, които могат да се затоплят и охлаждат, надуваеми, водни и дори ортопедични и хибридни матраци.

Светът на матраците се развива паралелно с еволюцията на леглото. Знаем, че Тутанкамон е имал легло от абанос и злато, но какъв матрак е използвал? В Римската империя матраците са били напълнени с тръстика, слама, дървени стърготини или птичи пух в зависимост от социалното и финансово положение. Да не забравяме, че римляните са изобретили и водното легло.

По време на Ренесанса дюшеците са били направени от слама и пух, натъпкани в груби раирани калъфи. Първите истински матраци се появяват през 16 век. Английският израз sleep tight (спя добре, а буквално спя стегнато) идва от времето, когато матраците са били поставяни върху въжета, които е трябвало редовно да бъдат стягани, за да не провисват. Два века по-късно пълнежът на матраците вече включва естествени материали като кокосови влакна, памук, вълна и дори конски косми. Първите матраци с пружини, които имат ефекта на амортисьори, са създадени в края на 19 век и през следващия век пазарът е наводнен с нови технологии и голямо разнообразие от такива матраци.

Думата mattress произлиза от латинската дума matracium, която пък е взета от арабската matrah (място, където нещо е хвърлено). През 12 век думата навлиза в италиански и френски език и век по-късно вече е част от английския речник. Първото писмено споменаване е от 1300 г. от ръкописа South-English legendary, the life of Saint Vincent: „Направи легло…от завивка [калъфка, запълнена с вълна и слама и използвана като възглавница] и от матрак.“

Следващото писмено споменаване е в регистъра на Английската църква, в едно от първите завещания, записано в The Court of Probate (Книгата по легалните вписвания) около 1395 г.: „Моето второ най-добро пухено легло с матрак от платно“. Очевидно леглото и дюшекът са били достатъчно ценени, за да бъдат включени в завещание, но когато пухено легло с матрак от платно е второто най-хубаво легло на някого, ние се питаме какво ли е представлявало любимото му легло и с какво ли е бил пълен матракът.