23.07.2018

Moe

Moe – Дума на деня – EVS Translations
Moe – Дума на деня – EVS Translations

Независимо дали искаме да го признаем, или не понякога всички се поддаваме на обществената култура и поп иконите. От жени, тълпящи се да се сдобият с прическата на Рейчъл, до мъже, които купуват списания с ликовете на Дженифър Лопез или Джесика Симпсън на корицата до почти всеки, който се интересува от всичко, което Ким Кардашиян – Уест прави/купува/носи – всичко това достига до нас по едно или друго време и всички имаме любимци. Не е изненада, че светът на аниметата и мангата не се различава, което ни води до днешната дума – moe.

Самата дума е до известна степен аномално и обобщено понятие. Например за тези, които търсят основното разбиране на думата moe, тя може да се дефинира лесно като силен интерес или привличане към даден герой (конкретен герой от аниметата/мангите) или нещо и загатва за образа на някой, изгарящ от желание; от друга страна за разлика от примера с Дженифър Лопез/Джесика Симпсън по-горе също така не се свързва открито със сексуално привличане. Принципно това е аниме/манга версията на това много голяма част да си падат по героя на Габриел Махт (Харви Спектър) от Костюмари.

От етимологична гледна точка, въпреки че се смята, че понятието произлиза от края на 80-те години/в началото на 90-те години на 20 век, точният произход на думата не е известен, като няколко различни хипотези предлагат обяснения. Една теория обяснява, че произлиза от имената на известни аниме/манга герои, които са се сдобили с много почитатели като Хотару Томое или Мое Сагисава. Второто предположение е, че предисторията на героинята Хотару Томое от Сейлър Муун е вдъхновила появата на понятието. На последно място и най-логично е обяснението, че понятието произлиза от японската дума moeru (萌える), което означава „да напъпя“ и също така може да се приеме като омофон на думата moeru (燃える), което означава „да изгоря (в смисъл на жадуващо сърце)“.

Независимо от произхода на понятието или по какъв начин може да се обясни на някого едно нещо е сигурно: това е доста известен (и печеливш) феномен. За пазарната ниша, която съществува само от 30 години, до 2004 г. moe медиите са достигнали стойност от 88 милиарда йени или една трета от общия отаку пазар на стойност 290 милиарда йени. Появата на социални медии също има влияние, множащите се moe състезания, състезания за класиране, награди и дори лиги, като първата се провежда от японския уеб сайт за публикации 2channel през 2002 г.

Докато изглежда, че всичко, свързано с moe нараства, има един минус: фирмите, които търсят да спечелят по-бързо и лесно от moe, започват да създават герои, които са конкретно насочени/рекламирани за целите на някои фетиши на зрителите вместо да им се предостави възможност да оформят по естествен път предпочитанията си. Все пак въпреки че говорим за аниме и манга, винаги ще има непрекъсната битка между естествената прогресия и моментното удоволствие: с други думи – поддържайте вашето moe.