19.05.2015

Музей / Museum – Дума на деня

Световната общност на музеите отбелязва тази година Международния ден на музеите на 18-ти май или около тази дата. В организацията членуват 35 000 музея, разположени в 145 страни и всички решават за себе си кой ден да изберат за ден на отворените врати.

Инициативата е на Международния съвет на музеите (ICOM) и стартира през 1977 г. с цел да се повиши чувствителността на обществото към ролята на музеите в общественото развитие.

Тази година темата е „Музеят за едно устойчиво общество“ и чрез нея се подчертава ролята на музеите за привличане вниманието на обществото към нуждата от използване на природните ресурси по начин, който зачита живите системи.

Дефиницията на думата музей на Международния съвет на музеите е следната: „организация с нестопанска цел, трайно установена организация в служба на обществото и неговото развитие, отворена за посетители, която придобива, съхранява, проучва, информира и излага на показ материалното и нематериално наследство на човечеството и природната среда за целите на образованието, научните изследвания и развлечението“.

Английската дума museum идва от латински език от формата за множествено число museums, с която се нарича място, считано за свещено за Музите. Думата е гръцка по произход и в Древна Гърция е означавала храм, посветен на музите – в гръцката митология това са покровителките на изкуствата, а по-късно така се нарича библиотека или място, предназначено за изучаване на изкуствата. Един от най-прочутите музеи в древността е Музеят (Институтът) по философия и изследвания в Александрия около 280 г. пр. Хр.

Думата навлиза във френския език през 13 век, а през 16 век – в италиански, португалски и испански език и във всички тези езици означава нещо, свързано с музите.

В английския език думата навлиза в началото на 17 век, когато Филемон Холанд прави първия превод на английски език на труда на Плутарх The philosophy commonly called, the Morals (Философията, наричана обикновено нравственост). Сборникът с есета дава представа за начина на живот в Древния Рим и в Древна Гърция около 1 век сл. Хр. и включва описание на ролята на храмовете на Музите, което, преведено на английски език звучи така: „В древни времена били построени храмовете на Музите, което ще рече сгради, предназначени за студентите, наричани музеи, колкото се може по-далеч от градовете и големите селища.“

Първата поява на думата museum в писмена форма в английския език в смисъл на институция, която събира и съхранява наследството, е била във връзка с Музея на Сената в Болоня. През 1653 г. лекарят Джон Булвър описва как парчета от кожата на мъж, обитавал остров, където жителите са били изключително окосмени и само лицата и дланите им са били без косми, били съхранявани в музей: „Някакъв самарянин изпратил на Юлисис Андровандус (италиански лекар и естествоизпитател) парче кожа от такъв дивак и сега то се съхранява в Музея на Сената в Болоня.“

Тази година Британският музей участва в Нощта на музеите от 14 до 16 май, като отваря вратите си за посетители и след обичайното си работно време.

Британският музей е създаден през 1753 г., а става достъпен за посетители през 1759 г. През 2014 г. бе обявен за топ британска туристическа атракция, тъй като бе посетен от почти 7 млн. души.