28.08.2014

„До свидания“, пирожки? – Търговия със селскостопански продукти в момент на санкции

Заради продължаващия конфликт в Източна Украйна настоящата 2014 все повече заслужава да бъде наречена „година на санкцията“. Независимо от това как ще се разиграят събитията през следващите месеци, а може би и години, политическите и икономически санкции са все по-предпочитан инструмент от политиците на ЕС за ограничаване на руското влияние върху конфликта. Русия на свой ред отговори на санкциите на ЕС и САЩ чрез налагане на свои собствени ограничения за внос на стоки и продукти от ЕС. Въпреки че политическата ефективност на санкциите винаги зависи от тежестта и продължителността им, както и от готовността за прилагането им, действителната зависимост на санкционираната страна от въпросните стоки е жизненоважна при определянето на резултата от стратегията. Въпреки че продължителните и сурови санкции в Иран, и най-вече ограниченията върху износа на петрол и финансовата търговия, със сигурност дадоха резултат и в крайна сметка доведоха иранското правителство до масата за преговори, остава под въпрос дали санкциите срещу Русия, в настоящия им вид, ще окажат въздействие върху политиката на Путин. Не само защото взаимната зависимост между Русия и европейските държави е много по-силна, отколкото някога са били икономическите връзки между САЩ и Иран, но също така защото вече съществува една нетърпелива група страни, готови да предложат нови възможности за руския износ, както и да осигурят стоките, внасяни по-рано от ЕС.

Интересен и забележителен вторичен продукт от икономическите санкции вследствие на кризата в Украйна е формирането на нови икономически обединения, които биха могли да разместят международните търговски системи за години напред. През 2013 година Съединените американски щати и Европейския съюз изнесоха към Русия селскостопански продукти с обща стойност 17,1 милиарда долара (съответно по 1,3 и 15,8 милиарда долара). Секването на вноса на земеделски продукти от ЕС към Русия доведе до внезапно спиране на доставките. Европейските политици се надяваха, че празните рафтове в супермаркетите ще накарат руснаците да окажат натиск върху правителството си, но засега нищо такова не се случва – тъкмо обратното. В момента последна мода сред московския елит са дизайнерските тениски с лика на Владимир Путин – сигурен знак за несломимата обществена подкрепа на противоречивия президент. А за да влоши още повече нещата за ръководещите външната политика на ЕС, миналата седмица египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси направи неочаквана визита в Кремъл, на която увери руснаците, че египетски фирми ще доставят някои от продуктите, внасяни преди от доставчици от Испания, Италия, Гърция и Португалия. Освен Египет, и други държави, като например южноамериканските Бразилия, Аржентина, Еквадор и Парагвай, скрепиха традиционното си сътрудничество от съветска ера с Беларус и Казахстан в доставянето на селскостопански продукти на Русия и сформираха нови търговски обединения.

Що се отнася до България, единодушно е мнението за големия размер на загубите от износ най-вече на селскостопанска продукция, месни продукти и други хранителни стоки. За 2013 г. печалбата от износ на пресни плодове например е възлизала на 4 млн. евро, от домати и краставици на 360 000 евро, а от сирене – на 970 000 евро. Добрата новина е, че поне засега в списъка със забранени за износ към Русия продукти не фигурират преработени плодове и зеленчуци и консервни продукти.

Новите взаимоотношения между търговските партньори означават и нови споразумения, лицензи, етикети и описания на продукти. Независимо в коя държава развивате своя бизнес, EVS Translations е Вашият идеален партньор. Не оставяйте бъдещето на търговските си споразумения на случайното тълкуване на съдържанието на договори на руски и английски език, а се доверете на нашия професионален екип преводачи и редактори.

Със своите офиси в България, Германия, Обединеното кралство, Испания и САЩ EVS Translations ще Ви достави изгодни и навременни езикови услуги по всяко време.

Свържете се с офиса ни в София сега и получете веднага най-добрите услуги за превод и легализация по всякакъв повод – от диплома и сертификат за съответствие до технически спецификации на проекти за милиони!