18.07.2018

Аутсорсинг / Outsourcing

Аутсорсинг / Outsourcing – Дума на деня – EVS Translations
Аутсорсинг / Outsourcing – Дума на деня – EVS Translations

Ако се вгледаме в бизнес терминологията, въпреки че световният пазар е изразходвал почти 70 милиарда евро за тези видове услуги през 9 от последните 10 години, едва ли има по-погрешно схващан термин. Когато се използва, той най-често е обект на критика; но, както при много аспекти на бизнес термините, има многобройни случаи, в които днешната дума може да осигури много положителни въздействия, които често се пренебрегват. Така че, нека днес се опитаме да хвърлим малко светлина и да получим малко по-добро разбиране за един често оклеветяван термин, outsourcing (аутсорсинг).

Аутсорсингът се дефинира като „действие в практиката за получаване на стоки или услуги чрез договор от външни източници“. Ако се вгледаме в самата дума, тя е съществителното на глагола outsource, образуван от съчетаването на думите out (от староанглийската дума ut със значение на „извън“) и source (от старофренската дума sourse, която означава „основа или произход“).

Първата записана употреба на глагола outsource е от 1979 г., когато един американски автомобилен мениджър, пишейки на Journal of the Royal Society of Arts, казва следното: До такава степен не ни достигат инженери професионалисти в автомобилната индустрия, че трябва да аутсорсваме проектантската работа в Германия, а съществителното outsourcing се появява в брой от 31 август 1981 г. на списание Business Week, и отново се отнася до автомобилната индустрия и до износ в чужбина на дейности, които изискват квалифициран труд: Упадъкът в качествата на работната сила в автомобилната индустрия превръща аутсорсинга в ключов проблем.

Макар че за много хора първоначалният смисъл на думата е най-разпространеното разбиране за нашия термин, трябва да сме предпазливи в употребата му. В крайна сметка не е задължително аутсорсингът да означава износ на производство и услуги. В основата си, аутсорсингът е продукт на концепцията за икономическа специализация и първоначално е описан не от кого да е, а от самия Адам Смит в The Wealth of Nations (Богатството на народите) като начин определен бизнес (или бизнес единица) да прави онова, което прави най-добре и по същество да се свързва в мрежа с други фирми, които правят онова, което правят най-добре − например да предоставят преводачески услуги.

Зад неправилното разбиране на термина „аутсорсинг“ стоят неразбраните причини за прилагането му. Въпреки че е правилно да се счита, че аутсорсингът обикновено се извършва, за да се намалят разходите (в 59% от случаите), към него се прибягва и за да се даде възможност на компанията да се съсредоточи върху основния си бизнес (57%), както и за решаване на проблеми с капацитета (47%), освен всичко друго. Разбира се, ако продължавате да свързвате аутсорсинга с износ на работни места в чужбина, имайте предвид, че дори и тези работни места вече са остарели, благодарение на аутсорсинга на технологичните компании, дължащ се на напредъка в автоматизацията и технологиите с изкуствен интелект.