25.06.2018

Стикери Панини / Panini stickers

Стикери Панини / Panini stickers – Дума на деня – EVS Translations
Стикери Панини / Panini stickers – Дума на деня – EVS Translations

Под повърхността на случващото се на едно спортно събитие, се крие всъщност друг свят − един жесток свят, в който парите, стремежите, амбициите и умелото водене на преговори могат да донесат успех или провал: този свят гравитира около колекционерските страсти и сувенири. Ако оставим шегите и преувеличенията настрана, тези дребни предмети за спомен могат да се превърнат в сериозен бизнес, като откъснатите билети от Супер Боул – финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ и олимпийските значки, и причината за днешната дума – колекционерските албуми за стикери на Panini за Световното първенство по футбол.

От прости лепенки със снимки на футболистите, които се подреждат в малки албуми, тези сувенири се превърнаха в едва ли не задължителен ритуал за феновете на отборите на Световното първенство по футбол, но преди да разгледаме причините за това, може би трябва да разгледаме думата sticker (стикер).

Думата sticker, казано простичко, е съчетание от думата stick и наставката -er, и означава най-вече „някой или нещо, което се придържа към, полепва“. Ако изследваме въпроса още по-задълбочено ще установим, че глаголът stick произлиза от древногръцката дума stizein, със значение на „пробождам“ или (неточна употреба) „закрепвам“ и навлиза в английския език чрез протогерманската дума stik-, със значение на „пронизвам, пробождам“.

Думата се появява за пръв път в английския език в творбата на Ричард Тавърнър On Saynt Andrewes Day Gospels (около 1542 г.), като първоначално означава някой, който държи на някого или на нещо и проявява лоялност: „ Такъв верен последовател (sticker) на Христос във всичките си изкушения беше апостол Свети Вартоломей.“

За разлика от първоначалното метафорично значение на нашата дума, през 1862 г. в сборника с доклади и документи на Конгреса на САЩ и по-специално в Доклад на изборната комисия по делото Клайн срещу Вери, нашата дума е употребена за пръв път с днешното ѝ типично значение: „В много случаи стикерът представлява гладък къс хартия, залепен върху сгъвка в бюлетината, без да има съответстваща сгъвка на стикера, което показва, че стикерът е бил поставен върху бюлетината известно време след като тя е била сгъната.“

Според Panini, които си партнират с ФИФА от 1970 г. насам, стикерите предлагат евтин и забавен начин да се обединят колекционерите с хората, които се наслаждават на играта, както и с тези, които оценяват футболната носталгия. Все пак, за такава глобална игра числата са донякъде стряскащи. Въпреки че сега феновете разполагат както с обикновени физически стикери и албуми, така и с цифровата им версия, по време на последното Световно първенство по футбол бяха отворени зашеметяващите 195 милиона виртуални пакета със стикери и бяха разменени над 243 милиона стикера.

Що се отнася до Русия 2018, по-рано този месец преди началото на първенството бяха отчетени средно 50K-60K изтегляния на ден и над 1,5 милиона потребители. Все пак за мнозина, включително и за главния изпълнителен директор на Panini America Марк Уорсъп, а вероятно и за армията от фенове, нищо не може да замени радостта от физическото докосване и прелистване на истински албум и разглеждане на стикерите, за да се преживеят отново усилията и да се разкаже историята на минали Световни футболни първенства.