20.03.2019

Пилатес / Pilates

Пилатес / Pilates – Дума на деня – EVS Translations
Пилатес / Pilates – Дума на деня – EVS Translations

Когато става въпрос за фитнес, както и за други системи от упражнения, почти всеки, който някога се е занимавал редовно с физически тренировки знае днешната дума. Но, за разлика от съвременните й конкуренти като Тае Бо, Зумба и дори аеробика, тази система е много по-стара и историята й е свързана с драматично минало. Смята се, че практикуването на системата, наречена още Контрология, подобрява цялостния баланс и състоянието на мускулите и е изцяло посветена на изкуството на контролираното движение. Думата е извървяла дълъг път – от форма на военновременна терапия до спечелването на репутация, че е гимнастика за елита, така че време е да погледнем по-отблизо фитнес системата с това лесно за произнасяне, но иначе странно звучащо име – Пилатес.

Въпреки че първоначално е наричал системата си Контрология, създателят й, Йозеф (Джоузеф) Хубертус Пилатес всъщност й дава името, с което днес я асоциираме. Роден в Мьонхенгладбах, Германия през 1883 г., той е болнаво дете (страдал е от астма, рахит и остър ставен ревматизъм) с майка натуропат и баща, страстно отдаден на гимнастиката. Успява да преодолее много от здравословните си проблеми чрез физически упражнения, като развива идеята за симбиотичната връзка между ума, тялото и духа. През 1912 г. се премества в Англия и работи като боксьор, цирков артист и треньор по самозащита и заедно с други германски граждани е интерниран като „вражески“ чужденец скоро след избухването на Първата световна война. Без да разполага с подходящо тренировъчно оборудване, докато е бил интерниран, Йозеф прекарва годините на войната, като усъвършенства фитнес упражнения, които не изискват специално екипировка, а могат да бъдат адаптирани и към болнични легла за възстановяване на интернираните (което става основа за по-късни модели на екипировка).

След войната Пилатес започва да преподава метода си, който поради способността си да изгражда сила, издръжливост, баланс и контрол, привлича такива имена като Рудолф Лабан в Германия, а след като Пилатес емигрира в Америка (Ню Йорк) през 1926 г. – Джордж Баланчин и Марта Греъм. Като буквален пример на реалност, която имитира изкуството, щом става известно, че много танцьорки и нашумели балерини от Бродуей посещават студио по Пилатес или изучават Пилатес техники, фитнес програмата много бързо става популярна сред жените от висшата класа. От този момент нататък Пилатес се разгръща в самостоятелна фитнес дисциплина, която, почти век след възникването си, все още има повече от 9 милиона последователи само в Съединените щати.

Колкото до конкретната дума, въпреки че първото й споменаване може да бъде открито в телефонния указател на Манхатън за 1930 г., където е отбелязан гимнастическият салон „Пилатес“, първото официално споменаване е направено от самия Джоузеф Пилатес през 1934 г. в книгата му Your Health (Вашето здраве). Там той изрично използва името, за да назове уред, свързан с упражнения (легло, снабдено с ремъци): „Постигането на нормален анатомичен баланс е възможно във всяка поза единствено в здравословното легло Пилатес.”

В по-общ смисъл като цялостната система от упражнения, нашият термин демонстрира дълголетие, като първото му споменаване е на 21 август 1981 г. в статия на New York Times: „Възхитен съм от системата „Пилатес“. Това е най-добрата гимнастика.”