13.07.2016

Португалският език – минало и бъдеще

Португалският език
Португалският език – минало и бъдеще – EVS Translations

Португалия е новият европейски шампион по футбол, но когато се замислим за наистина международни езици, португалският език сякаш някак си се губи сред останалите. Дори когато хората се замислят за Пиренейския полуостров, най-очевидната езикова асоциация е с испанския език.
Мнозина знаят, че португалският е езикът на Португалия и Бразилия, които заедно имат население от около 215 милиона, но това не е всичко. Благодарение на възможността за мореплаване на Португалия по време на Великите географски открития португалският се владее в отделни райони на Азия, части от Португалска Индия и големи части от крайбрежието на Южна Африка.
Португалският се отличава допълнително с това, че е избран за официален език на Европейския съюз, Африканския съюз, Организацията на американските държави, Меркосур и Съюза на южноамериканските нации.

Като се има предвид, че е език на BRIC, най-употребяваният език в Южна Америка и най-бързо набиращият популярност език в Европа след английския, съществуват сериозни доказателства, които навеждат на мисълта, че португалският скоро ще получи признание. И все пак, както всяка тема, преди да погледнем в бъдещето е важно да разберем миналото.

Подобно на други романски езици като испанския, италианския, румънския и френския, португалският произлиза от латинския, но неговият разнообразен път го прави някак по-малко латински, отколкото по-голямата част от останалите езици. Когато германските племена се преселват в областта по същото време, когато Западната Римска империя се разпада, те се адаптират към латинския език, но добавят късче от своите келтско-германски корени.

Въпреки че мавританската инвазия в началото на 8 век превръща арабския в общоприет и административен език, говорещите романски езици просто вмъкват някои арабски елементи в техния диалект, като по този начин го превръщат в андалуски романски език или романски език, говорен от хората от Ал-Андалус (мюсюлманското наименование на Пиренейския полуостров). И така, когато настъпва Реконкистата и областта Галисия и Португалия се връщат обратно в романското лоно, португалският се развива и пригажда към промени, които го правят различен и по-труден за овладяване от близкородствените му езици.

Когато си партнирате с нашите професионални вътрешни преводачи с португалски език, можете да сте сигурни, че работите с едни от пазарните лидери в областта на услугите с португалски.