06.07.2017

Председателството на Естония идва в критичен за Европа момент

Председателството на Естония идва в критичен за Европа момент
Председателството на Естония идва в критичен за Европа момент – EVS Translations

Естония получи ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз в събота на 1-ви юли 2017 – 6 месеца по-рано от предвиденото, след като вотът Брекзит принуди Великобритания да се откаже от своя ред, за да се фокусира върху преговорите по излизането на страната от клуба Брюксел.

Само няколко дни в ролята на председател, балтийската държава е разкъсвана от конфликти в правителството и е застрашена от възможността да бъде управлявана от правителство на малцинството и дори неговия провал и нуждата от нови избори.

И докато един такъв сценарий няма да бъде прецедент след като вот на недоверие свали чешкото правителство в средата на нейното президенство през 2009, естонският министър-председател Юрий Ратас, който на 39 години е най-младият премиер в ЕС, увери своите европейски партньори, че „управляващата коалиция е стабилна и се отнася много сериозно към председателството на Съвета на Европейския съюз“ и отново потвърди думите си от срещата в Берлин: „По време на нашето председателство общата ни цел ще бъде да постигнем сплотеност и единство в Европейския съюз“.

И ролята на Естония в действителност ще бъде фокусирана върху „построяването на едно стабилно бъдеще за всички европейци“ в рамките на основните приоритети по време на шестмесечното председателство, а именно: да се осигури сигурност и защита чрез засилване на борбата с тероризма и престъпленията и да се продължи работата по имигрантската криза; да се насърчи една многоаспектна и устойчива Европа; и да се подпомогне една отворена и иновативна икономика и общество, като се предприемат стъпки към дигитализацията и свободния поток на данни.

А когато става дума за дигитализация, кой би се справил по-добре от Естония? Страната е обявена за едно от найразвитите технологични общества в света, със сигурно първо място в дигиталния индекс в доклада на ЕС и е лидер в сферата на електронното управление и електронните публични услуги.

Естония със сигурност ще развие и разшири рамката на дигиталните услуги и дигиталните аспекти за всички политики на ЕС по време на своето председателство, но все пак ще трябва да посрещне предизвикателствата на недовършения закон за реформата на авторското право, Директивата за авторското право в единния цифров пазар, както и изискването за правно регулиране на неприкосновенността на електроните комуникации, за да се гарантира най-високо ниво на защита на конфиденциалността във всички електронни комуникационни услуги.

Председателството на Естония е окуражено да внедри напълно Парижкото споразумение и да поведе международния преход към по-чиста енергия, придвижвайки напред пакета на Европейската комисия Чиста енергия за всички европейци. Съществува обаче и проектът Северен поток 2 − руската газова тръба, която минава през балтийско море до Германия – и Естония ще поиска широк мандат за обсъждане на вноса на газ от Русия и вероятно ще се сблъска със солидно несъгласие, тъй като въпросът е изключително чувствителен за някои държави-членки, а икономическите санкции срещу Русия бяха продължени за още шест месеца.

Като президен Естония може да се сблъска и със сериозни разногласия по отношение на включването и регистрирането на търсещи убежище в Европа след последното заседание на Европейския съвет, на което държавните и правителствени ръководители на ЕС не успяха да постигнат единодушие за реформа на Общата европейска система за предоставяне на убежище.

Председателството на Естония идва в критичен за Европа момент – имигрантска криза, терористични заплахи, предстоящите преговори с Обединеното кралство за напускане на ЕС, опитите на Русия за повлияване на европейските политики, предстоящите федерални избори в Германия и, както заяви Мати Маасикас, естонският заместник-министър по въпросите на ЕС,: „Когато се обърнем назад след няколко години, може би 2017 ще се окаже най-тъмната година преди зората…За Европейския съюз в момента на първо място е необходимоста да спечели и да продължава да печели легитимност пред своите граждани. Тази необходимост е по-належаща от всякога.“

Мотото на председателството на Естония на Съвета на Европейския съюз е „Единство чрез баланса“ и Естония ще търси начини да намери баланс между различните интереси в Европа, за да постигне най-добрите възможни резултати за всички европейски граждани.

Искате ли да разберете защо Естония е малко по-различна от останалите държави? Прочетете статията -> С какво се различава Естония от другите нации!