28.09.2012

Инвестиционни възможности в Русия и езиковата бариера

Инвестиционни възможности в Русия и езиковата бариера
Инвестиционни възможности в Русия и езиковата бариера

Ако се замислим за Русия с цел бизнес, най-вероятно първо ще се сетим за енергийния сектор и в ума ни ще изникнат компании като Лукойл и Газпром. Но освен тези добре известни играчи на световния енергиен пазар, руската икономика се разраства и на ширина, и в дълбочина, и откъм секторен баланс. Доказателство за това е нивото на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Въпреки колебаещите се цени на горивата и понижението на цената на природния газ, нивото на преките чуждестранни инвестиции в Русия се покачи драстично, което, по данни на Федералната статистическа служба на Русия, добави приблизително 191 милиарда долара за 2011 година. Докато през първото тримесечие на 2011 година руските компании получиха 19 милиарда долара ПЧИ. По същество тези данни показват, че една реформираща се руска икономика е дори по-атрактивна за чуждестранните инвеститори, като също така позволява на руските компании да играят по-голяма роля в чуждестранните ПЧИ.

Но откъде идва този приток и накъде отива? Както може да се очаква, по-голямата част от руските ПЧИ са съсредоточени в настоящите и бивши членки на ОНД, представляващи основната сфера на влияние на Русия. Въпреки това потокът на ПЧИ към Русия идва най-вече от страните от ЕС, по-специално Кипър, Холандия, Люксембург и Германия. Като цяло, това повишение в активността на трансграничните инвестиции с Русия създава проблеми. Докато въпросите, свързани със съдебни спорове, сигурност и тарифи, се решават по мирен начин, един проблем, който не престава да създава трудности при постъпващите или изходящи инвестиции, е езиковата бариера. Без взаимно разбиране и без възможност съдържанието да бъде точно преведено от или на руски език, несъмнено нивото на руските ПЧИ, на чието повишаване сме свидетели, значително ще се понижи, особено като се имат предвид бъдещите инвестиционни възможности.

По всичко личи, че за да се преодолее тази езикова бариера и да се извлече най-голяма полза от потенциалните бизнес възможности, ще се наблюдава повишено търсене на услуги по превод с руски език сред компаниите, използващи възможностите, които предлагат чуждестранните инвестиции. След казаното дотук не можем да твърдим, че всички услуги по превод с руски език са еднакви. В бизнеса на международната търговия и инвестиции трябва да се наблегне в по-голяма степен на детайлите в онова, което се заявява, било то устни инструкции, или писмени преговори, и само чрез ползването на преводачески услуги с руски език на доставчик с утвърдена репутация, в съответствие със стандартите ISO и с ефективни, добре обучени и мотивирани вътрешни преводачи с руски език една компания може да бъде уверена, че е заела добра позиция, за да се възползва от всичко, което могат да й предложат руските инвестиции.

Фирма за преводи EVS Translations премахва езиковите бариери пред компаниите, които имат нужда от професионални писмени преводи, устни преводи или локализация с руски език.

Силният ни екип от преводачи и редактори с руски език Ви гарантира, че корпоративната Ви документация ще бъде бързо и прецизно преведена от английски на руски или от руски на английски език.

Ако сте заинтересовани от нашите услуги и цени за преводи с руски език, свържете се с нас сега.