22.11.2017

Работен процес / Workflow

Работен процес / Workflow – Дума на деня – EVS Translations
Работен процес / Workflow – Дума на деня – EVS Translations

Казано с прости думи, работният процес (workflow) е поредица от дейности, които са необходими за изпълнението на задача, където при последователния работен процес всяка дейност зависи от извършването на предишната, докато при паралелния работен процес могат да възникнат едновременно две или повече дейности.

В бизнес контекст, работният процес е организираният модел на бизнес дейностите, който позволява на бизнес организацията да обработва материали, да предоставя услуги или да обработва информация.

Произходът на съвременния работен процес може да бъде проследен обратно до края на 80-те години на 19 век и до проучванията на рационалната организация на труда в преработващата промишленост.

В опит да подобри производителността на труда и цялостната икономическа ефективност, американският машинен инженер Фредерик Уинслоу Тейлър използва научни методи, за да открие колко време отнема отделната работна задача и в крайна сметка създава теорията на научното управление за анализиране на работните процеси.

Терминът workflow в смисъла на рационална организация на труда, е въведен за пръв път в печата през 1921 г. в едно списание за железопътно инженерство, а през 50-те години на 20 век е дефиниран като „поредица от промишлени, административни или други процеси, чрез които всяка работна задача преминава от поставянето на началото ѝ до финализирането ѝ.“

През 80-те години на 20 век трудът на Уилям Едуард Деминг и Джозеф Мозес Джуран води до създаването на различни теории за подобряване на работните процеси в бизнеса, включително до създаването на методологията Шест сигма (Six Sigma) – набор от техники и инструменти за подобряване на процесите и премахване на грешките и за цялостното управление на качеството (Total Quality Management TQM) .

Популяризирането на TQM става във време, когато корпорациите се стремят към глобална конкурентоспособност, а проучването и интегрирането на работните процеси се разпространява, за да даде възможност за персонализиране, свързване на планирането с изпълнението и води до създаването на системи за управление на работните процеси и до автоматизация на работните и бизнес процеси.

В края на 90-те години на 20 век се появяват системи за управление на работните процеси с бизнес правила и през 2005 г. Microsoft поставя началото на съвременния Софтуер за управление на бизнес процесите, който позволява управлението на бизнес процесите да започне да се отделя от системите за управление и води до употребата на различни методи за измерване, оптимизиране и автоматизация на бизнес процесите.

С автоматизацията на работните и бизнес процесите, организациите подобряват фирменото представяне и удовлетвореността на клиентите и затова ние в EVS Translations автоматизирахме всички наши работни процеси за превод на проекти в една ултра модерна система за управление на бизнес процесите и очакваме близкото бъдеще, което ще принадлежи на решения, базирани на блокчейн технологиите за автоматизация на работните процеси.