08.06.2016

Малко факти за Румъния и румънския език

румънския език
Малко факти за Румъния и румънския език – EVS Translations

Малко факти за Румъния и румънския език

1. Румънският език е част от семейството на езиците, известни като „романски езици“, които включват френски, италиански, испански и португалски език. Всички те произхождат от простонародния латински език, който е бил разговорна разновидност на латинския, използван от търговци и войници по време на Римската империя. Румънският е официалният език в Румъния и съседна Молдова.

2. Ако погледнем от не толкова сериозната страна на нещата, когато британският емигрант Дейвид Брайън се влюбва в Румъния, научава езика и я превръща в свой дом, Румъния приема в сърцето си него и неговата група, Hotel FM, и ги включва в песенния конкурс Евровизия, където се класират на 17 място.

3. Брам Стокър написва Дракула през 1987 г. и в основата на едноименния герой стои образа на румънската историческа личност Влад III, принц на Влашко (1431–1476/77). Правилата за търговия на Влад III разгневили западните политически противници и саксонските търговци и те се опитали да съсипят репутацията му, като разпространили истории за неговата жестокост, като с това спомогнали за създаването на история за едно чудовище. Когато бащата на Влад III получава Ордена на дракона, неговото звание става Дракул (draco е латинското наименование на „дракон“, но също така означава „дявол“ на румънски език). Влад III взима умалителната форма на това звание и се превръща в Дракула или „син на дявола“.

Букурещ
Букурещ е 6-ят най-голям град в ЕС

4. Букурещ е 6-ят най-голям град в ЕС и става столица на Румъния през 1862 г. Някога известен като „Малкия Париж на Изтока“, той е град, който преживява немалко трудни времена. Букурещ е сериозно бомбардиран през Втората световна война, а през 70-те години на 20 век съществуват много исторически райони, които са изравнени със земята, за да се проправи път за систематизацията и нововъведенията на социалистическия натуралистичен стил на комунистическия режим на Николае Чаушеску. Земетресение през 1977 г. също унищожава части от града, които са и местонахождения на някои от протестите по време на румънската революция през 1989 г. Понастоящем градът продължава успешно да се модернизира и развива както в икономически аспект, така и в културен.

5. Но за да завършим по-положително, се обръщаме към темата за космоса. От 2014 г. Румъния е член на програмата на Международната космическа станция на Европейската космическа агенция и следователно съсобственик на Международната космическа станция. Също така страната участва в разработването на програма за Европейската ракета Ариана 6. Това позволява на Румъния да участва в търгове за договори за разработването на компоненти за стартови площадки.

Когато си партнирате с нашите професионални вътрешни преводачи с румънски език, може да сте сигурни, че работите с едни от пазарните лидери в областта на услугите с румънски език.