11.02.2014

Самюъл Пърчис / Samual Purchas – Дума на деня

Самюъл Пърчис е бил английски пастор, издирвал пътните дневници на моряци и непубликувани ръкописи. По ирония на съдбата точно човекът, който твърди, че никога не е пътувал по-далеч от 300 км от родното си място, става известен със събирането на описания от първа ръка на английските пътешественици.

През 1613 г. той първо публикува „Пърчис и неговото поклонение по светите места“ и продължава до смъртта си през 1626 г. Подзаглавията подсказват каква е била посоката на мисленето му. Изданието от 1613 г. носи подзаглавието „Връзка между световете и религиите“, следващата версия – „Историята на човека“, а последната версия в четири тома е озаглавена „История на света чрез пътешествията на англичаните по море и по суша“.

Междувременно Пърчис въвежда много думи в европейските езици. Вчера споменахме пръскачката. Въпреки, че не може да бъде смятан за автор на нови думи, Пърчис е първият, който ги включва в документи, пътни бележки и ръкописи. На него дължим навлизането в европейските езици на такива думи като алигатор, атол, кратер, ему, емир, фатва, гуру, ислям, киоск, парий, монголец, йога.

Оксфордският речник на английския език го цитира повече от 2000 пъти. В рубриката ни „Дума на деня“ често ще се връщаме към него.