24.11.2016

Словакия – любопитни факти

Словакия
Словакия – любопитни факти – EVS Translations

Когато става въпрос за дворци и замъци, логично въображението на повечето от нас се отправя в пътешествие към Франция, Германия, Австрия или някъде в Западна Европа. Но това е малко по на запад от Словакия, която е с население около 5,5 милиона души и притежава 180 двореца и 425 замъка − най-високата концентрация на глава от населението в света.

Това НЕ Е Словения! Тъй като имената им изглеждат и звучат по много сходен начин, някои хора бъркат лесно граничещата с Полша Словакия и граничещата с Италия Словения, което се усложнява и от факта, че името на Словакия на словашки е Slovensko. Ако и преди сте се обърквали, не се притеснявайте − не сте само вие − персоналът на словашкото и словенското посолство очевидно се срещат ежемесечно, за да разменят погрешно адресирана поща.

На хората им е харесало да живеят в Словакия много отдавна. Едно от най-старите места от палеолита, което е на повече от 80 000 години, се намира близо до Кошице. Освен това най-старият артефакт, Венерата от Моравия, който е намерен в Словакия, е издялан от бивник на мамут и е приблизително на 25 000 години.

Във филмите и обществената култура (и особено в миналото), когато се представя Румъния, се показват цигани (роми); но ако обърнем внимание на едно проучване от 2009 г., което изследва Y-хромозомата (мъжката), до 2,5% от словаците от източната част на страната принадлежат към тази конкретна група за разлика от Румъния − с по-малко от 1%.

Ако не беше един словак, може би щяхте да преосмислите скачането от самолет. Да, за много от нас скачането от самолет не е вариант, но авантюристите могат да бъдат благодарни, че през 1913 г. Стефан Баник патентова първия парашут.

Иначе, скромният малък град Кремница в централна Словакия е дом на най-старият, работещ без прекъсване монетен двор в света. Известен по целия свят с качеството на монетите, градът (и монетният двор) се споменава за първи път през 1328 г., когато получава кралски привилегии от Карл І от Унгария, като първоначално се секат златни флорини и кремницки дукати. Но защо Кремница? За късмет на жителите градът стои буквално върху златна мина.

Когато става въпрос за изкуство и архитектура, Словакия има много неща, с които да се изфука. Освен 50-те дървени църкви, разпръснати из цялата страна, село Чичмани, в което има 130 изрисувани дървени къщи, се отличава с това, че е първият резерват в света за народна архитектура. Ако предпочитате изкуството пред архитектурата, средновековният град Левоча е дом на най-високият дървен олтар в света − издялан в църквата Св. Джеймс и направен изцяло от дърво, без да се използват пирони, от майстор Павел, олтарът е с поразителните 18,6 метра височина и 6 метра ширина и е наистина смайващ.

За други смайващи факти за Словакия или запитвания, свързани с езиковите услуги със словашки:
кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи със словашки език.