10.09.2018

Смарт спийкър или „умен говорител“ / Smart Speaker

Смарт спийкър или „умен говорител“ / Smart Speaker – Дума на деня – EVS Translations
Смарт спийкър или „умен говорител“ / Smart Speaker – Дума на деня – EVS Translations

Преди години, когато се нуждаехме от ориентация, можехме да разгърнем географска карта или просто да попитаме някого, а когато искахме да научим прогнозата за времето, проверявахме какво пише във вестника или гледахме новините по телевизията. После се появиха смартфоните и промениха всичко: цялата информация, от която се нуждаем е в телефона и единственото, което трябва да направим, е да я проверим. Днес нещата отидоха още по-далеч. Или както се изрази професор Ранди Пош, специалист по компютърни науки: „Понякога единственото, което трябва да направиш, е да попиташ и това може да доведе до осъществяването на всичките ти мечти.

Благодарение на появата на смарт спийкърите (или „умните говорители“, както ги наричат в България), като говорителите от серията Amazon Echo, Google Home, INVOKE на Microsoft и HomePod на Apple, основното, което трябва да направите е да зададете въпрос и да оставите смарт спийкъра да ви отговори. Тези устройства не само се радват на популярност в световен мащаб, като броят на потребителите се очаква да нарасне с 250%  от края на 2017 г. до края на 2018 г., но и хората ги използват за все по-широк спектър от задачи. Преди да се впуснем в това технологично приключение, важно е да се вгледаме в думата, която прави тези устройства по-различни ‒ speaker (говорител) и как различните й определения почти мистериозно пасват на модерната технология.

Първоначалното значение на думата е „онзи, който говори“, а терминът speaker произхожда от старофренската дума spreker и е използвана за пръв път в английския език в благочестивата творба Handlyng Synne (Справяне с изкушенията на греха) (1303 г.) на Робърт Манинг, написана на средновековен английски, където той пише: „Мръсната дума, която говорителят (англ. speaker) си позволи да употреби.“ За смарт спийкър става въпрос тогава, когато взаимодействаме с разпознаващия гласа изкуствен интелект. Щом приключим изказването си, устройството само разпознава какво сме казали и ни отговоря. Освен това отговорите стават все по-добри: изкуственият интелект става все по-добър в разбирането на онова, което казваме, като Google отчете миналата година, че неговият гласов асистент е в състояние да разбира английските думи с точност до 95 % и може да различава до 6 различни гласа.

Освен човек, който говори, нашата дума започва да придобива представителен смисъл след първата й употреба в Камарата на общините в Обединеното кралство за човек, който ръководи дебат около 1400 г.,като вестник Brut Chronicle пише следното: „Същият този Пиърс беше избран за говорител на общините в Парламента.“ По-обобщаващо е значението в творбата Philotimus на Брайън Мелбанк от 1583 г., в която пише: „Принцовете, които познавате в парламентарните камари имат своите говорители, които заявяват желанията им.“ По същество тази дефиниция показва много точно кое прави смарт спийкърите толкова практични: молим ги да изпълнят определена задача (или в случая с Alexa на Amazon ‒ една от повече от 30 000 задачи), и те ги изпълняват и ни докладват необходимата информация.

От по-модерните дефиниции на термина е употребата, при която тя се отнася за онези, които говорят определен език. Тя е отбелязана за пръв път през 1875 г. от Уилям Уитни в неговата творба The Life and Growth of Language („Англоговорящите (English-speaker) трудно биха осъзнали тази трудност.). Въпреки че английският език е международен и обикновено е първоначалният език, на който големите играчи в тази индустрия правят разработките си, утвърди се разбирането, че за да се търгуват устройства в световен мащаб, трябва да се направят локализирани версии на изкуствения интелект. Amazon например предоставя серията Echo на английски, немски, японски и френски език; от друга страна локализираните конкуренти като Yandex в Русия, Naver Corporation в Южна Корея и Tencent, Baidu и Alibaba Group в Китай, изграждат специфични езикови платформи.

От всичко казано дотук става ясно, че тази комбинация от различните аспекти на спийкъра е предпоставка за процъфтяващ пазар. При очакван комбиниран годишен темп на растеж от над 20%, пазарен дял от над 25 милиарда евро до 2024 г. и вероятност повече от 50% от всички търсения през този период да се извършват с глас, смарт спийкърите изглежда ще се превърнат в новата норма. Разбира се, няма да ви се налага да четете за тази новина ‒ всичко, което трябва да направите е да поискате от Alexa да ви я прочете.