04.01.2013

Земя на изгряващото слънце: Докато в Европа държавната подкрепа за индустрията започва да се топи, Китай се превръща в новия дом на соларната енергия.

 

соларната енергия
Бъдещето на соларната енергетика в Европейския съюз изглежда нестабилно, докато Китай се превръща в новия дом на соларната енергия.

Бъдещето на фотоволтаичната промишленост в Европейския съюз изглежда нестабилно. След години на непоколебима държавна подкрепа и за производителите, и за потребителите, включително данъчни облекчения, стимули за изкупуване и други мерки за укрепване на пазара на алтернативни енергии, много от тези държавни инициативи са вече прекратени. Докато европейската икономика е изправена пред опасност от нова рецесия, редуцирането на държавната помощ за соларната индустрия остави много производители в тежка позиция, със свръхзапаси от фотоволтаични продукти, които вече са произведени в очакване на продължаващ бъдещ растеж. Съответно намаленото търсене и драстичното свиване на финансирането, както например се получи във Франция през 2010 г., където всички държавни помощи за соларната енергия бяха преустановени, доведоха до спад на цените на соларните клетки и панели.

Европейската фотоволтаична промишленост е изправена пред парадоксална ситуация. Докато ЕС все още официално поддържа амбициозната си енергийна програма “Европа 2020” и енергопроизводството от соларни мощности расте, достигайки рекордно високите 22 GW през 2011 г. за ЕС, местната поддръжка за соларната индустрия бележи значителен спад през последните години и оставя бъдещето на сектора несигурно, а инвеститорите – тревожни, тъй като реализираните резултати не помагат за възвръщане на доверието на инвеститорите. Само през последните две години фалираха над двадесет европейски компании, които бяха заложили бъдещето си на производството на соларни панели и клетки, включително официалният водещ световен производител на соларни клетки – немската компания “Q-cells”. Ако производството на соларна енергия расте, а производството на мощности за нея намалява, кой тогава произвежда соларните панели за европейския пазар?

Отговорът е Китай. Докато европейските производители губят конкурентното си предимство поради съкращенията на държавните помощи, китайските производители навлязоха мощно на пазара и вече доставят повече от 60% от глобалната продукция, т.е. само за 2011 те са доставили за ЕС клетки, панели и други ключови компоненти на стойност повече от 25 млрд. долара. Въпреки че европейските производителите в почти всички сектори са свикнали със сериозната конкуренция на китайските компании, внезапният скок на китайската соларна индустрия беше разглеждан особено скептично от европейските компании. Всъщност много фирми от соларния сектор са подали оплаквания до Европейската комисия, обвинявайки китайските соларни производители, че продават продукцията си на чуждестранните пазари на цени по-ниски от тези в Китай, като нарочно работят на загуба, за да доведат конкурентите си до фалит. В отговор на големия брой оплаквания регулаторната комисия на ЕС заведе най-мащабното анти-дъмпингово дело в историята на Европейския съюз. Ако обвиненията бъдат потвърдени, това може да доведе до налагането на тежки мита на китайските производители в продължение на до пет години.

Предвид опасността от потенциални бъдещи проблеми зад граница и вероятността да загуби най-големия си пазар, китайското правителство започва да инвестира в развитието на собствения си пазар на соларна енергия. Съгласно нов пет-годишен план, Китай смята да инвестира около 40 млрд. долара в производство на слънчева енергия чрез израждането на 10 млн. kW инсталирани мощности на фотоволтаични електроцентрали между 2011 г. и 2015 г. Тази стъпка ще позволи на китайските соларни компании да насочат част от производството си към местния пазар, като по този начин да разполагат с резервен план за реализация на продукцията си, в случай че Европейския съюз предприеме агресивни законодателни мерки за забрана на китайските компании от територията си. В същото време обаче създаването на нов и несъмнено процъфтяващ китайски соларен пазар би насърчило европейските компании за производство на алтернативна електроенергия да насочат поглед на изток и да си извоюват дял от това, което със сигурност ще се превърне в най-големия енергиен пазар в света.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.