05.05.2016

Спирала за мигли / Mascara

Спирала за мигли
Спирала за мигли / Mascara – Дума на деня – EVS Translations

Алекс Комфорт, автор на The Joy of Sex (Радостта от секса), казва: „Най-големият капитал на жената е нейната красота.“ И понеже красотата е твърде субективно качество, сигурно няма нищо лошо в това да помагаме на природните дадености. А щом става дума за разкрасяване, днешната дума е твърде необходима. Изследване на Daily Mail показва, че първото нещо, което забелязват 70% от мъжете у една жена, са очите й. А усилването на въздействието без съмнение започва и свършва с умелата употреба на спиралата за мигли.

За продукт, който е станал толкова популярен, произходът на самата дума е твърде неясен. Най-вероятният й източник е думата от испански máscara със значение на „маска“ или „петно“. Дори само на Иберийския полуостров съществуват още два други вероятни източника – каталанската дума mascara и думата от португалски mascarra, които означават съответно „сажди или черно петно“ и „петно или леке“. Извън Европа съществуват теории, според които думата произхожда от Средния Изток през думата на арабски maskharah със значение на (учудващо) „палячо“ или думата от иврит משקרות (MaSQROTh), която е свързана с очите на жените и се среща в Книга на пророк Исая.

Същественото е, че въпреки всички марки и възможности за избор, между спиралите има малка разлика – като изключим цена, наличност и реклама. Например всички формули всъщност са различни съчетания на същия тип съставки: пигменти, масла и восък. По отношение на производството съществуват само два начина, по които се произвежда съвременната спирала за мигли: метод на емулсия, при който восъкът и маслата се загряват и оцветяват отделно и след това се смесват, и сух метод, при който всички съставки се смесват наведнъж и се загряват едновременно.

Думата е спомената за пръв път в английския език през 1886 г. в издание на Peck & Snyder Catalogue, но спиралата за мигли има много по-дълга и обширна история, отколкото може да се предположи. Като имаме предвид, че спиралата е нещо, което се слага на миглите, произходът на това средство за подсилване на красотата ни връща през 4000 г. преди Христа в Древен Египет, когато вещество наречено каял (вид въглен) е било използвано както от мъже, така и от жени, за отблъскване на злите духове и предпазване на душата. Когато други древни империи като Рим, Гърция и Вавилон влизат в контакт с Египет, използването на въглен се разпространява, но падането на Римската империя става причина за прекъсване на употребата му в Европа. Едва през Викторианската епоха заради промяната на възгледите и използването на такива рецепти като загрята пепел и черна боя, направена от сажди и сок от бъз, употребата на спиралата за мигли отново се подновява в Европа, както може да се види в Practical Hints for Making-up (Практически идеи за гримиране) от 1894 г. от Невил Лин: „Потъмнете миглите, като ги оцветите със спирала за мигли или с тъмна боя с малка четка.

Благодарение на иновациите, въведени първоначално от хора като Юджийн Римъл и Т. Л. Уилямс (Maybelline), спиралата за мигли като продукт става по-евтина, по-стандартизирана и с по-добро качество. И все пак още не сме се отдалечили достатъчно от времето, когато много видове грим за разкрасяване са били възприемани с подозрение, както проличава в книгата на Хелена Рубинщайн от 1930 г. The Art of Feminine Beauty (Изкуството на женската красота), където тя пише: „Майка ми ни възпита да слагаме малко пудра по лицето, но би била ужасена при мисълта за руж, червило или спирала за мигли.