01.02.2016

Стара мома / Spinster – Дума на деня

Една от най-известните британски героини – стари моми – Бриджит Джоунс, всъщност е на около 30, когато е описана от Марк Дарси като „вербално разпусната стара мома, която пие като смок, пуши като комин и се облича като майка си.

Но филмът се появи преди почти 15 години и слава богу, много неща се промениха от тогава във връзка с начина, по който обществото се отнася към жените, които все още не са омъжени, а наближават 40-те и дори 50-те.

В по-голямата част на Западния свят вече си отидоха времената, когато жените над 25 чувстваха натиска на позорния знак, че все още са неомъжени.

В модерното западно общество много жени обсъждат открито личния си избор да не се омъжат и да нямат деца или че търсят подходящ партньор в живота, независимо колко време ще им отнеме това.

Терминът spinster (стара мома) се появява през 14 век и се отнася за жена, чието основно занимание е преденето на вълна.

Тъй като се е очаквало неомъжената жена да се занимава с предене, с времето терминът придобива статута на „юридическо наименование в Англия на всички неомъжени жени, от дъщерята на виконта надолу“ [Century Dictionary], според документи от началото на 17 век.

В началото на 18 век терминът навлиза в ежедневния език и се отнася за всички неомъжени жени, прехвърлили обичайната възраст на първия брак, която по онова време е била около 25 години.

Първото писмено споменаване на думата е от 1719 г. в творбата на Ричард Стийл The Spinster (Старата мома), където героинята Дж. Робъртс казва: „Считам се за стара мома (spinster), защото законите на моята страна ме наричат така… Колкото до нас, клетите стари моми, ние очевидно трябва да се оттеглим във Франция“.

Една от най-популярните истории за неомъжени жени в края на 18 век e кратката алегорична поема The Heron: a tail for the old Maids (Чаплата: разказ за старите моми) – (изразът old maid (стара прислужничка) е бил подигравателно прозвище на неомъжените жени). В нея се подсказва, че старите моми не са омъжени не защото не могат, а просто защото са твърде претенциозни.

В съвременния английски език терминът spinster (стара мома) не се употребява само в смисъл на неомъжена жена, а се отнася за стереотипа на поведение на възрастна жена, която е неомъжена, бездетна, с превзети маниери и най-вероятно отглежда много котки – един заклет ерген в пола с противни навици и лош характер.