26.06.2018

Една различна Световна купа

Една различна Световна купа 2026 г. - EVS Translations
Една различна Световна купа 2026 г. – EVS Translations

В деня преди официалното начало на тазгодишната Световна купа светът получи новини за Световната купа през 2026 г. Тя определено обещава да е уникална. Турнирът ще се разширява в повече от един аспект, което определено може да е голям тласък на спорта на световно ниво – особено в области, където досега е оставал в сянката на други национални спортове. Както с повечето награди обаче това разширяване носи по-висок риск, който лесно може да се превърне в логистичен кошмар за домакина, за ФИФА и за всички участващи страни.

Това, което отличава предстоящата Световна купа (след Катар) е…всичко. През цялата си история Световната купа винаги е напомняла за Олимпийските игри: въпреки наличието на процес за определяне на домакинството, решението обикновено се свежда до един домакин и една локация (с единственото изключение на Япония/Южна Корея през 2002 г.). Макар и отделните нации да са изразили интереса си първо през 2012 г. преди съвместното съобщаване за кандидатурата на Северна Америка – наречена Обединената кандидатура за 2026г., това бележи първия път, в който Световната купа има за домакин 3 държави (САЩ, Канада и Мексико).

Цялостният формат на самия турнир също така ще се разшири: сегашната структура от 32 отбора ще се разшири на 48 отбора, което означава увеличение от общо 64 мача на 80, а груповият етап с 8 групи и 4 отбора ще се замени с етап от 16 групи и 3 отбора, който въпреки всичко ще излъчи същия брой отбори за етапа на елиминациите. С други думи, ФИФА се надява с разширяването на локациите, домакините и състезаващите се отбори да предложи по-вълнуващо, разнообразно и приобщаващо преживяване.

Един поглед към част от предварителните цифри ни показва, че ФИФА има основания за оптимизъм. В сравнение със средната големина на локацията в Русия, градовете-домакини на 23-тия кандидат за 2026г. се отличава със средно 55 000 места (придружени от 150 предложени сайтове за тренировки). Анкета от октомври 2017 г., проведена сред възрастни в Северна Америка, показва, че 77% от анкетираните одобряват домакинството на Световната купа, 81% смятат, че то ще е от полза за тяхната държава, а 57% биха проявили интерес да посетят мачовете, които ще се играят близо до тях. Всичко това води до интересни прогнози: продажби на 5,8 милиона билети, които правят 2,5 милиарда USD; 1 – 1,5 милиарда USD в сектора на гостоприемството; потенциални медийни приходи над 5 милиарда USD; прогнозирани доходи на стойност 14 милиарда USD; и най-удивителната прогноза – 11 милиарда USD прогнозирана печалба (като се има предвид, че приходите на Бразилия за 2014 г. се равняват на едва 2,6 милиарда USD).

Макар и домакинството за едномесечно футболно празненство с приблизително 489 милиона хора и БВП на стойност 23,424 трилиона USD да е достатъчна основа за високи очаквания, логистиката, свързана с подобно начинание може да превърне фантазиите в истински кошмар. Разбира се, всички Световни купи изискват логистика и организация – с различните отбори, съоръжения за трениране, локации, фенове/гостоприемство и нужда от езикови услуги; като се добавят обаче отбори, мачове и трима различни домакини, всеки от които със собствени езици – испански в Мексико, английски и испански в САЩ и английски и френски в Канада, това създава потенциала за безброй проблеми, особено като се има предвид и допълнителното усложнение, което причинява пресичането на международни граници. Извън самата организация на турнира ще има необходимост от професионални писмени и устни преводи на локациите и в местните туристически индустрии (настаняване на пристигащите фенове).

Предвид всичко това, Обединената кандидатура за 2026 г. съдържа невероятен потенциал за развитието на играта на 2 ключови пазара (САЩ и Канада) и за утвърждаването на играта в Мексико чрез домакинството на 3 Световни купи, но в действителност представлява голям риск. Домакините и всички участващи страни и бизнеси имат 8 години да се подготвят, а EVS Translations − глобална фирма за преводачески и бизнес услуги с над 25 години опит в обслужването на спортни асоциации и техните спонсори, − е в готовност да помогне. Обширното ни портфолио от езикови услуги покрива сферите на правото (лицензионни споразумения и договори за спонсорство, информация за разпределението на билети), финансите и данъците (одити и данъчни документи за атлетите и спортните организации, онлайн платформи за плащания), човешки ресурси (вътрешни политики, трудови договори, безопасност и здраве при работа), медицината (медицински доклади, регулации за допинг) PR (прессъобщения, медийни конференции, социални медии) и маркетинг (онлайн маркетинг и SEO, превод на уеб сайтове, дублаж и готови за печат субтитриране, транскреация и маркетингови материали).