25.02.2016

Тантра / Tantra – Дума на деня

Подобно на думите natural (естествен), organic (органичен) и holistic (холистичен), днешната дума се е превърнала в моден израз от репертоара на привържениците на здравословните идеи и спиритуализма на Ню Ейдж. Като започнем от масажа, минем през йога и стигнем дори до секса, ще забележим, че терминът тантра се е придвижил от сферата на религията до сферата на маркетинга. Но за повечето хора думата си остава мистерия и концепция, схващана погрешно, а иронията е, че въпреки неяснотата, те се хващат на въдицата на маркетинговите трикове. За да се предпазим от погрешни интерпретации, нека да се опитаме да разберем какво всъщност представлява тантра.

Често разбирана като „трактат или доктрина, санскритската дума tantra буквално означава „тъка, вплитам и е съчетание от думата tan със значение на „протягам или удължавам“, а наставката tra означава „инструмент“. И макар терминът да се появява за пръв път в буквален смисъл в Ригведа (71.9) около 1500-1200 преди Христа, първото му приложение като сбор от принципи датира от 423 г. след Христа от надпис върху камък в Гангадхар, Раджастан, Индия. Тантра оказва влияние върху джайнизма, хиндуизма и будизма, а разбирането на нюансите и фините вариации може да отнеме доста време. В опростен и кондензиран вид, тантра представлява система от вярвания, медитация и практики, които се опитват да канализират енергията на вселената у отделния индивид.

Извън системата на религията тантра се е превърнала в мощен бизнес. И макар да не съществува отделна статистика за бизнеса, свързан с тантра, нека да използваме за пример бизнес, често асоцииран с тантра йога. Ако изпишете думата yoga в Amazon.com, ще получите повече от 750 000 публикации доказателство за индустрия, която се оценява на повече от 30 млрд. долара само в САЩ. 29-процентното увеличение на броя на йогите е причина за 87-процентно увеличение на разходите за продукти, свързани с йога, което обяснява защо 44% от почитателите на йога имат годишен приход, надхвърлящ 75 000 долара.

Първата употреба в английския език на думата tantra е в лондонското издание на творбата Asiatic Researches (Азиатски изследвания) от 1799 г., където пише:Тантра представлява клон на високо уважавана литература, макар и доста подценявана понастоящем. През 1877 г. професорът по санскрит в Оксфорд Моние Моние-Уилямс пише в книгата си Hinduism (Хиндуизъм), като предсказва упадъка на хиндуизма и призовава за християнски евангелизъм, че „Тантризъм или шактизъм е хиндуизъм, достигнал последната и най-лоша фаза на средновековното развитие“. Иронията е, че Моние Уилямс не успява да предскаже, че вместо да отмре, тантризмът ще се окаже в епицентъра на значително обновление точно от хората, които той така горещо призовава да „спасят“ Индия.