12.01.2016

Турон / Turron – Дума на деня

Коледата вече е зад гърба ни, но има толкова любопитни и вкусни неща на празничната трапеза, че си заслужава да погледнем малко назад. Коледните празници в Испания (и страните, които някога са били част от Испанската империя), или както ги наричат las Navidades, се отличават с типичните особености на испанската християнска традиция.

И естествено, както и във всички останали страни, има регионални кулинарни специалитети, които придават уникален привкус на празника. За такъв специалитет в Испания се смята десертът турон.

Това е коледен сладкиш, който много напомня на френската нуга. Прави се от белтъци, мед и бадеми.

Първоначално сладкишът бил наричан „теро“ (terro) или „торо“ (torro), като произходът на думата „турон“ (turron) ни връща в XI век.

Смята се, макар и да не е съвсем сигурно, че произходът на думата turron е от латински език и идва от глагола torrere (изпичам). Много е вероятно самият сладкиш да е направен по мюсюлманска рецепта, която е била известна в ислямската част на някогашна Испания като „турун“ (turun).

В наши дни туронът се среща в безброй вариации в зависимост от ядките и сушените плодове, които съдържа.

Туронът е много популярен точно на Коледа, а първата записана рецепта може да се открие в кулинарната книга от 16 век „Manual de mujeres“ (Женски наръчник), която съдържа рецепти за козметика и разнообразни кулинарни деликатеси. Рецептата за турона е много проста (каквито са всички велики неща) – медът и белтъците се поставят на бавен огън и когато медът се карамелизира, се добавят печени ядки по избор. След това сместа се охлажда и се нарязва на правоъгълни парчета.

Макар и да съществуват указания за приготвяне на турон в най-общи линии, това е един много гъвкав десерт. Ако трябва да го класифицираме, бихме казали, че съществуват два основни типа турон в Испания – твърд и мек. Твърдият е типичен за района на Аликанте, а мекият се среща в района на Хихона.

Твърдият турон в Аликанте се отличава с голямото си количество цели бадеми, докато мекият вариант от Хихона е направен от бадемова паста, към която е добавено олио, а това го прави лепкав и лесен за дъвчене. Обикновено туронът от Хихона е предпочитан, както се потвърждава и от първото споменаване на думата в английския език в броя от 1918 г. на списание Chambers’s journal: „..най-вкусният турон от Хихона“.

И двата вида турон имат статута на защитено географско наименование според законите на Европейския съюз.

Има най-различни видове турон в коледната традиция на другите католически страни като Италия, Куба, Пуерто Рико и Перу, но в Испания коледните празници са невъзможни, ако този деликатес не е споделен със семейството и приятелите.