05.10.2016

Унгария – спа, развлечение, изобретения, вино и червен пипер

Унгария солени бани
Унгария – спа, развлечение, изобретения, вино и червен пипер – EVS Translations

Екскурзиите със спа процедури и минералните бани станаха модерни през последните няколко десетилетия, но за Унгария това не е нищо ново. Известна с минералната си вода от дълбока древност, страната се слави със своите 1500 минерални извора (450 от които обществени), с второто най-голямо минерално езеро и с едната от общо 2 естествени минерални пещерни бани в света.

Името на тази пещерна минерална баня е Пещерната баня в Мишколцтаполца. Имайте предвид, че имената в Унгария имат значение. Там официалните запознанства изискват използването на фамилия преди собственото име, което е рядкост извън пределите на Азия. А ако името, което сте избрали за вашето дете не е в списъка с одобрени от правителството, се изисква одобрение от Изследователския лингвистичен институт към Унгарската академия на науките.

Да, Унгария има някои строги правила, когато става въпрос за имена, но това не пречи на страната да даде на света известни имена и от сферата на развлечението. Спомнете си за световноизвестния самоосвобождаващ се илюзионист Хари Худини и иконата от филмите на ужасите Бела Лугоши. Надникнете зад кулисите, където унгарците изиграват дори по-голяма роля: Киностудио Paramount е основано от Адолф Зукор; Уилям Фокс (рожденото му име е Вилмос Фрайд) основава Fox Studios; класическият филм Казабланка е режисиран от Майкъл Къртис (рожденото му име е Мано Каминер).

Извън сферата на развлечението Унгария ражда изобретатели, които измислят странни и същевременно практични изобретения. Британците наричат автоматичната писалка с името на нейния изобретател (Ласло Биро), докато инженер Бела Барени, на когото са приписани 2500 изобретения, спомага за конструирането на Volkswagen Beetle; от другата страна е дразнещото кубче на Рубик (Ерньо Рубик) и, да се надяваме, забравеният музикален презерватив, създаден през 1966 г. от Ференц Ковакс.

Изобретенията и развлеченията вървят добре с хубаво вино. И въпреки че повечето от нас изглежда погрешно омаловажават Унгария, когато стане въпрос за хубаво вино, страната притежава 8 сорта грозде и 22 различни винарски района, а в исторически план отглежда грозде от 5-ти век сл. Хр. Унгарското вино от Токай е толкова високо уважавано, че през 1737 г. Токай е титулован като лозарски регион ─ 120 години преди региона на Бордо във Франция.

Но не само историята на виното е стара в Унгария, а и самата страна е една от най-старите в Европа. Основана е през 896 сл. Хр., 170 години преди норманското нашествие в Англия и освен това приблизително век след основаването й (около 1000 сл. Хр.), Унгария е била по-голяма от Франция.

И не на последно място ─ не можем да говорим за Унгария, без да споменем една от нейните най-разпознаваеми стоки за износ – червеният пипер. Най-известната унгарска подправка се отглежда в региона от началото на 16 век. Макар чушките, които се използват за произвеждането на червен пипер да произхождат от Новия свят, климатът и почвата, присъщи за Унгария, са известни с отглеждането на най-добрите, най-изобилните и най-устойчивите видове червен пипер.

Думата paprika, документирана за първи път на английски език през 1896 г., навлиза в множество езици, а нашата международна фирма за преводи разполага с вътрешни преводачи, които да превеждат от и на всички тези езици сред много други. Ако вашата фирма търси решения за многоезикови преводачески услуги, -> кликнете тук, за да видите нашия списък с поддържани езици. А ако се нуждаете от езикови решения за превод с унгарски език, -> свържете се с нашия отдел за превод с унгарски език.