13.02.2014

Съюз между „големите приятели“

писмен или устен превод с корейски език
Обадете се сега за безплатно запитване за писмен или устен превод с корейски език и станете част от разрастващия се корейско-български търговски обмен

Настоящите отношения между САЩ и Южна Корея са резултат от една преобърната наопаки 60-годишна история, започнала с американската намеса в Корейската война.
Оттогава двете държави са изминали дълъг път и днес, според проучване от 2012 г., Южна Корея е азиатската страна, чиито жители гледат с най-добро око на американската политика.
Сегашните ръководства на двете страни са положили много усилия да заздравят връзките между тях. Преди четири години при посещението си в Корея американският президент Обама нарече страната „един от най-близките съюзници и най-големи приятели на Америка“ и, рамо до рамо с корейския президент Лий, обяви „съвместна визия за съюза между САЩ и Република Корея“.

Без съмнение, нарастващото благоразположение на Америка към Южна Корея е солидно подплатено с икономически причини и политически решения. Особено сега, когато другият най-близък съюзник на Америка в региона – Япония – се бори за възстановяването си от ядрените и икономически бедствия, Южна Корея се очертава като все по-важен икономически партньор. Споразумението за търговия между САЩ и Южна Корея (KORUS), подписано на 15 март 2012 г., може да бъде смятано за най-значимото споразумение за свободна търговия след влизането в сила на NAFTA през 1994 г. В резултат на това днес САЩ се нарежда на първо място сред търговските партньори на Южна Корея, а според оценките на Комисията за международна търговия на САЩ самото намаляване на корейските мита и тарифни квоти на стоки добавя 10 милиарда долара към годишния брутен вътрешен продукт на Америка, възлизащ на 12 милиарда.

Не всичко обаче върви така добре, както прогнозираха политиците. При проектирането си KORUS бе замислен като един особено мощен инструмент, който да увеличи достъпа до корейските сектори на автомобилостроенето и компютърните технологии и да предостави на американците около 70 000 нови работни места. Но година и половина след подписването му в Южна Корея са продадени само 4000 американски коли за сметка на почти 1,3 милиона корейски коли, продадени в САЩ. Търговският дефицит на САЩ с Южна Корея продължава да расте: вносът от Южна Корея се увеличава почти със същото темпо (12%), с което намалява американският износ към Корея.

Въпреки това първото двустранно търговско споразумение със северноазиатска страна в американската история подчертава ангажимента на САЩ да установи здрави търговски отношения в Азиатско-тихоокеанския регион и увеличава възможностите пред американските корпорации на един пазар с богат потенциал за растеж. А признаци на положително развитие в търговията между България и Корея също започват да се забелязват все по-често в света на бизнеса.
Основен стимул бе сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Корея от 1 юли 2011 г. Оттогава се наблюдава скок в изнасяните от България за Корея химически продукти, метал за скрап, облекло и чипове за интегрални системи, а корейските компании се нареждат на второ място по инвестиции в страната ни сред останалите азиатски компании. Пример за това са вложените 150 млн. евро в проекти за фотоволтаични паркове на територията на страната. Друг фокус на корейските инвестиции у нас се явява туристическият сектор.

Станете част от разрастващата се мрежа на корейско-български търговски обмен и се възползвайте от възможностите, които предлага. Повече от две десетилетия EVS Translations помагаме на компаниите при инспекции на храни и лекарства, одити за съответствие и други предизвикателства на комуникацията с отпечатък върху международните бизнес отношения.
Обадете се сега за безплатно запитване за писмен или устен превод с корейски език. Свържете се с нас на +359 (2) 980 52 54 или ни изпратете имейл на: bg@evs-translations.com.