27.02.2017

Владимир / Vladimir

Владимир
Владимир / Vladimir – Име на деня – EVS Translations

Когато чуят името Владимир, много хора го свързват или с Влад Дракула, владетел на Влашко през 15 век, станал популярен чрез романа „Дракула“ на Брам Стокър и различни филмови версии по темата, или с Владимир Путин, като по отношение и на двамата мненията са поляризирани.

Независимо от личните ви чувства към всеки от тях и дали говорите за първия, който е живял в средата на 15 век или за втория, който е от настоящето, почти всички ще разберат кого имате предвид, дори и да използвате само малкото му име. А когато едно име предизвиква такива силни чувства, време е да проучим какво наистина означава.

Естествено, като имаме предвид широкото му разпространение в Източна Европа и Русия, името Владимир произхожда от старославянски и църковнославянски. То произлиза от форми на думите „владети (управлявам, контролирам) и „меру“ и може да бъде преведено по много различни начини − като обобщаващото „царски, царствен“ до  „човек, на чиято страна е мирът“, та дори и нещо толкова величествено като „владетел на света“, в зависимост от това кой славянски език е бил използван, както и кои букви са употребени при изписването на края на думата (мир). Например заради правописните реформи в последния век, мир може да се преведе като миръ (мир), мiръ (вселената), или мѣръ (велик), което е адаптация на готическа наставка.

Независимо от това как изписвате името, Владимировците, поне заради значението на имената им, са определено важни хора. Първият изтъкнат Владимир, влязъл в летописите, е Владимир Расате, княз на България от 889 до 893 г., а така се казва и владетелят и светец от 11 век Владимир I Велики, който покръства Киевската Рус през 988 година.

Що се отнася да използването на името в английския език, любопитното е, че докато рутенският начин на изписване Володимир е бил предпочитан, заради географската близост на Полско-литовската държава Жечпосполита, когато мощта й започва да намалява и Русия започва да се превръща в мощна държава през следващите 200 години, начинът на изписване Владимир започва да доминира. И накрая, когато сравняваме етимологичния произход на имената на едни от най-прочутите днешни световни лидери, Владимир Путин и Доналд Тръмп (проверете етимологията на името Доналд тук), откриваме известни прилики.