02.04.2015

Уиски / Whisky, Whiskey – Дума на деня

За добро или лошо Ирландия, особено около Деня на Свети Патрик, се асоциира преди всичко с едно нещо пиенето. За разлика от някои страни, които свързваме с определен тип алкохол Англия с джина, Шотландия със скоча (забележете, че шотландското уиски се изписва whisky, а ирландското whiskey), Франция с шампанското, а Русия с водката, Ирландия очевидно е разделена между две питиета – тъмната бира Гинес и ирландското уиски. Днес ще се фокусираме върху второто.

И така, кое прави уискито ирландско и как се прави ирландското уиски? Думата whiskey произхожда директно от келтския израз uisge beatha, което най-вероятно е буквален превод от средновековния латински израз aqua vitae (вода на живота). Смята се обаче, че също като руската дума водка, думата whiskey може да произхожда от старата ирландска дума за вода uisce, която предхожда латинската aqua vitae. За съжаление точната дефиниция на ирландското уиски е също толкова смътна, както произходът на думата. И макар че всяко уиски, произведено в Ирландия, отлежало 3 години и с минимум алкохолно съдържание, е на практика ирландско уиски, има много различия и различни видове уиски. Като се започне от продължително дестилираното немалцово зърнено уиски, мине се през уиски, дестилирано в медни казани, за което се използва малцово, немалцово или и двата вида зърно. (Нека поясним, че процесът на превръщане на зърната в малц включва покълване и прекъсване на процеса в точно определен момент.)

Като оставим настрана кризата на идентичността, Ирландското уиски е извървяло дълъг път и след продължителен упадък нещата най-после са в процес на подобрение. През 1900 г. производството на ирландско уиски достига приблизително 12 млн. каси годишно. Благодарение на Сухия режим в САЩ, войните у дома и търговските спорове в чужбина, производството спада на по-малко от половин млн. каси през 70-те години на 20 век. Френският производител на алкохолни напитки Pernod Ricard влива нова енергия в ирландското уиски, като закупува обединените Irish Distillers през 1988 г. и благодарение на успешния маркетинг на ирландското уиски в чужбина, днес то е (и е било в продължение на две десетилетия) най-бързо развиващия се алкохол в света с производство, което се очаква да достигне отново 12 млн. каси годишно през 2018 г.

Първата известна употреба на думата отбелязва „ефекта“ на питието и е от 1715 г. в цитат в книгата на Джеймс Мейдмънт от 1868 г. A Book of Scottish Pasquils (Книга с шотландски пасквили), в която пише, че „Уискито кара мозъка ни да изпада в ярост.“ Като отбелязва местната популярност на напитката през 1753 г., списанието The Gentleman’s Magazine твърди, че: „Само в една пивница в този град [Дъблин], се продават по 120 галона от този проклет алкохол, наречен уиски.“

И все пак, ако вземем под внимание сърцето и душата на Ирландия, както и Деня на Свети Патрик, може би най-добрата употреба на думата е в писмо от 1924 г., написано от американския поет Харт Крейн, който просто заявява: „Когато ми сервираха уиски със сода, бързо се съживих.“