14.01.2015

Злоти / Zloty – Дума на деня

Тъй като Литва стана най-новия член на еврозоната, като изостави своята валута лита и я замени с евро, важно е да обърнем внимание на нейната най-голяма съседка в икономическо отношение: Полша. В момента и поне до 2019 г. Полша все още ще използва своята национална валута, злотата. Докато повечето международни транзакции могат да бъдат извършени в по-лесно конвертируеми видове валута, като британски лири, долари или евро, интересно е да се разгледа какво стои зад националните валути, с други думи, какво превръща една злота в злота.

Въпреки че думата злоти съществува от над половин хилядолетие, в английския език е употребявана само в продължение на един век. Първото споменаване на злоти представлява историческа препратка от публикация на Шотландското историческо общество през 1915 г. Въпреки това първото споменаване на съвременната злота може да бъде открито в мартенския брой от 1923 г. на The Times, в който се твърди, че: „Полският министър на финансите реши, че държавните заеми ще бъдат давани в полски злоти (злотата е еквивалентна на швейцарския франк) според актуалната пазарна стойност“.

Като много други видове валута злотата има връзка със скъпоценен метал. Буквално, „злоти“ означава златно (от руски език золото, през полски zloto (злато)). През по-голямата част на Средните векове, когато исторически погледнато Полша е била нация, затворена на сухоземна територия между силите на Централна, Южна и Източна Европа, терминът злоти е имал за цел да определя множеството видове валута, които са били използвани на територията на Полша, така че, на практика, широко приеманите венециански и унгарски дукати са били наричани злоти. Терминът придобива чисто полска идентичност едва когато Сеймът (долната камара на полския парламент) създава националната валута през 1496 г. След създаването й има и три други разновидности на злотите: Втората злота е въведена за справяне с проблемите на инфлацията след Първата световна война; Третата злота е въведена след Втората световна война, когато Полша влиза в сферата на влияние на Съветския съюз; и последния вариант, Четвъртата злота, която е създадена след падането на комунизма в Полша. Въпреки че използването на злотата от страна на Полша може да отива към своя край, има надежда, че еврото ще донесе стабилност, но ако сте полски евроскептик, винаги има място за Пета злота.